Budget voor lerarenbeurs razendsnel op

Het budget dat het komend jaar beschikbaar is voor bijscholing van docenten is razendsnel opgegaan. Veel docenten krijgen deze dagen een afwijzing op hun aanvraag voor een lerarenbeurs.

Docenten reageren teleurgesteld en boos. Biologieleraar Steven Geurts zegt op Twitter: ‘Dat voelt wel even zuur: een beroepsgroep aantrekkelijk proberen te maken door te beknotten op de scholingsmogelijkheden van zittende docenten.’

Minder geld

Dat er komend jaar minder geld beschikbaar was voor de lerarenbeurs was al langer bekend. Een half jaar geleden was er extra geld nodig om het lerarentekort te bestrijden. Toen is 28 miljoen van het budget voor de lerarenbeurs overgeheveld naar zijstroomtrajecten. Daarmee bleef in totaal 50 miljoen over voor de lerarenbeurs.

Minutenwerk

Het aanvragen van een beurs was dit jaar mogelijk tussen 1 april en 1 juli. Maar ook docenten die begin april een aanvraag indienden, blijken nu een afwijzing te krijgen. Charlotte van de Laar dacht dat ze er op tijd bij was door begin april de aanvraag te doen. Maar volgens informatie van DUO was de pot al binnen een uur leeg. Cindy Lexmond reageert op Facebook: ‘Het is blijkbaar minutenwerk geweest. Bizar toch! Baal ook behoorlijk.’

Vervelend

Volgens mbo-docent Kees van den Berg was het mbo-budget zelfs al binnen een uur op. Hij deed de aanvraag direct op 1 april, maar vist toch achter het net. Van de 600 goedgekeurde aanvragen in het mbo, blijken er 566 naar docenten gegaan die al bezig zijn met een opleiding. Er was slechts budget voor 34 startende docenten. Voor Van den Berg is het extra vervelend dat de afwijzing pas in juli volgde, terwijl hij al met zijn werkgever afspraken had gemaakt over vervanging.

Kamervragen

Inmiddels hebben enkele Kamerleden in schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan minister Slob. De Tweede Kamer wil onder andere weten of de berichtgeving over de afwijzingen klopt en waarom de Kamer daar niet eerder over geïnformeerd is.