Onderwijsteam van het jaar werkt aan ouderbetrokkenheid

Het team helpende zorg en welzijn van het MBO College Zuidoost (ROC van Amsterdam) is het nieuwe ‘Onderwijsteam van het jaar’. Het team weet met succes ouders te betrekken bij de school.

Tijdens het Ambassadeursgala werd voor de derde keer het ‘Onderwijsteam van het jaar’ gekozen. Aan deze verkiezing, georganiseerd door de beroepsvereniging van mbo-opleiders en de AOb, namen dit jaar meer dan zestig teams deel. Uit de tien finalisten koos de jury uiteindelijk het team helpende zorg en welzijn niveau 2 van het MBO College Zuidoost. Het team dankt zijn uitverkiezing vooral aan de manier waarop de teamleden het mentoraat hebben ingericht.

Ouderbetrokkenheid

Bijzonder is dat docenten dit niet individueel, maar als team doen. Bijzonder is ook de manier waarop het team de ouderbetrokkenheid stimuleert. Zo ontvangen alle ouders in het begin van het schooljaar een welkomstbrief, die is opgesteld in vijf verschillende talen. Minister Dijkgraaf feliciteerde het team dan ook in vijf talen. Hij las voor uit het juryrapport: ‘In het team is een brede expertise aanwezig. Het bundelt ervaring en netwerk om studenten te binden en te motiveren. In een multicultureel team, in een multiculturele setting haalt het team ook de ouders in school. Dat doen ze niet alleen als mentor, maar met z’n allen.’

Prijzen

Tijdens het ambassadeursgala, traditiegetrouw in theater Orpheus in Apeldoorn, werden nog vier andere prijzen uitgereikt. Via een sms-stemming werd FC Social Work uit Nijmegen als beste leerbedrijf verkozen. Namens het bedrijf ontving Saïd Achouitar de prijs uit handen van Claudia Reiner van SBB. Mike Kastrop van autobedrijf Classic Mike kreeg de prijs voor beste praktijkopleider. Nieuw was de prijs voor de beste winnaar van vakwedstrijden. Deze eerste ‘Best of Excellence Award’ werd gewonnen door Bart Willems. Bart volgt als bbl-student de opleiding ‘Werkvoorbereider fabricage’ aan het ROC van Nijmegen. Bij de vakwedstrijden had hij een score van 95% gehaald, waarmee hij de best presterende finalist was. Bart dankte zijn werkgever, constructiebedrijf Wennekes uit Mill. Dat hij de laswedstrijd kon winnen, dankt hij – aldus Bart – aan zijn leermeester, Maarten Willems.

Ambassadeur

Het hoogtepunt van de avond was de verkiezing van de nieuwe landelijke ambassadeur mbo. Na een spannende finale werd uiteindelijk Clemens van den Broek uit Roosendaal de winnaar. Tijdens zijn pitch van één minuut maakte de achttienjarige student duidelijk dat hij een man met een missie is. Hij wil duidelijk maken dat iedereen de kans heeft een betere toekomst te bereiken. De student Social Work aan Curio vertelde dat hij zelf in het verleden verkeerde keuzes had gemaakt. Hierdoor heeft hij zelfs in jeugddetentie gezeten. Op enig moment heeft hij het roer radicaal omgegooid. Hij wil duidelijk maken dat er voor iedereen een betere toekomst mogelijk is.

Clemens had in de finale zware concurrentie. Onder andere van Lyanna Haytema, student ruimtelijke vormgeving aan het Cibap in Zwolle. Deze nuchtere Friezin legde uit dat zij graag met haar handen en haar hart werkt. Volgens haar zijn mbo-studenten ‘waarmakers’. De derde finalist was de zeventienjarige Zoë Heeg van het Rijn IJssel College. Zij betoogde in haar pitch dat mbo-studenten intelligent en creatief zijn. Zij hebben alle reden om trots te zijn op hun opleiding.