Commissie kritisch over fusie ROC Leiden en ID College

Het idee van een fusie tussen ROC Leiden en het ID College is geblokkeerd door de Commissie Fusietoets Onderwijs. Dat schrijft het Leidsch Dagblad.

Volgens het Leidsch Dagblad heeft de Commissie Fusietoets Onderwijs, die waakt over de menselijke maat van het onderwijs, een stokje gestoken voor de eerder voorgenomen fusie van ROC Leiden met het ID College (Gouda). Volgens het rapport van de commissie zou er voor een fusie weinig draagvlak bestaan bij de overige mbo-instellingen in de regio. Het gaat daarbij onder andere over het Mondriaan College (Den Haag), het ROC Nova College (Haarlem) en het ROC Midden Nederland (Utrecht).

Keuzevrijheid
De commissie, onder voorzitterschap van voormalig voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen, vreest dat bij het ontstaan van een mega mbo-school leerlingen geen keuzevrijheid meer hebben: ‘Streven naar doelmatigheid en efficiency mag niet te veel ten koste gaan van de bereikbaarheid voor studenten.’ De commissie is ook kritisch over het idee van een gemeenschap van mbo-colleges. De fusieschool streeft naar leslocaties met een omvang van zo’n 2.500 leerlingen en wil daarom het huidige ROC Leiden in vieren delen. Volgens de commissie zou een college echter maximaal 1.500 leerlingen moeten hebben.

Raad van Toezicht
De scholen hebben tot 2018 de tijd gekregen om tot een goed fusievoorstel te komen. Tot die tijd blijft het ROC Leiden zelfstandig opereren. René van Leeuwen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het ROC Leiden, is blij met de extra tijd: ‘Het onderwijs kan door.’ Minder blij is hij met de suggestie van minister Bussemaker dat een heroriëntatie op de samenstelling van de Raad van Toezicht wenselijk is. Van Leeuwen, zelf amper een jaar in functie, voelt zich hierdoor overvallen. In het Leidsch Dagblad zegt hij: ‘Opstappen zou ik niet rationeel vinden. Dat is een emotioneel besluit’. In de Raad van Toezicht zitten twee leden uit de tijd van de omstreden vastgoeddeals.

Update: Volgens een rapport van PWC zou de gemeente Leiden het ROC Leiden gedupeerd hebben bij de nieuwbouw rond station Lammenschans