Compensatie scholen voor omzetverlies inburgering

De mbo-scholen kunnen rekenen op compensatie voor de verliezen die zij door de coronacrisis lijden op het inburgeringsonderwijs. Minister Koolmees hoopt zo te voorkomen dat scholen massaal stoppen met het aanbieden van taallessen.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de taalscholen van tal van mbo-instellingen. Het online aanbieden van taallessen aan nieuwkomers bleek al snel na het uitbreken van de pandemie geen serieuze optie. Het gevolg hiervan was dat veel nieuwkomers stopten met hun taallessen. Met voor de mbo-scholen die inburgeringscursussen aanbieden dramatische gevolgen. Doordat veel cursisten afhaken, lijden de scholen grote verliezen. In juni vroegen acht mbo-scholen in een open brief aan minister Koolmees om tijdelijke ondersteuning. Op die manier zou voorkomen kunnen worden dat de taalscholen zouden omvallen.

Goed nieuws

Bijna een half jaar later komt minister Koolmees met een reactie. Met goed nieuws voor de mbo-scholen: zij gaan deels gecompenseerd worden voor de verliezen die zij hebben geleden. De compensatieregeling zal gebaseerd zijn op de NOW-regeling. Veel scholen komen niet voor deze regeling in aanmerking, omdat zij niet voldoen aan de eis van 20% omzetverlies. Minister Koolmees werkt nu aan een regeling speciaal voor de mbo-scholen. Op die manier hoopt hij te bevorderen dat mbo-scholen doorgaan met hun inburgeringsonderwijs. Per 1 januari 2022 wordt een nieuw inburgeringsstelsel ingevoerd, waarbij gemeenten de taak hebben een goed aanbod van inburgeringsonderwijs in te richten. Veel gemeenten zullen daarbij een beroep willen doen op de mbo-scholen.

Lees hier de brief van minister Koolmees over compensatie bij inburgeringsonderwijs

Lees ook: Noodkreet mbo-scholen over inburgering