Deltion: internationaal kunstproject rond water

Mbo-studenten uit Zwolle (Deltion College), Praag, Trencin (Slowakije) en Aken werken deze week gezamenlijk aan beeldende uitwerkingen van het thema water. Het project ‘ArtCom’ wil jongeren de waarde van verschillende Europese culturen bijbrengen. Het werk wordt vanaf 23 maart geëxposeerd in schouwburg Odeon.

ArtCom startte in 2013 in Aken. Iedere school wordt steeds vertegenwoordigd door zes studenten van creatieve opleidingen, die in internationale groepjes werken aan het thema. In Aken was het thema ‘Water en architectuur’, in Praag ‘Water en schilderen’ en in Trencin ‘Water en mode’. Iedere week werd afgesloten met exposities waar respectievelijk maquettes, acrylschilderijen en een modeshow te zien waren.

Reportages, les en workshops
Zwolle sluit af met het thema ‘Water en fotografie’. Achttien buitenlandse studenten en zes studenten Grafische Vormgeving van Deltion werken deze week nauw samen. In de Zwolse schouwburg Odeon zijn fotoreportages, films en catalogi te zien van de projectweken in Aken, Praag en Trencin. Gedurende de week wordt deze expositie aangevuld met nieuw materiaal. Odeon is even een open leslokaal van Deltion; alle ArtCom studenten krijgen hier les en het publiek is van harte welkom een kijkje te komen nemen. Op vrijdagmiddag vindt de vernissage plaats in Café Foyé. Na deze projectweek blijft de expositie nog twee weken open voor publiek.

Fiets
Om water te kunnen fotograferen vervoeren de studenten en hun begeleiders zich gedurende deze week per fiets door Zwolle en omgeving. De fietsen zijn beschikbaar gesteld door het CIV in Zwolle (Centrum voor Innovatief Vakmanschap) en voor de gelegenheid speciaal bestickerd door studenten van de opleiding Sign en Grafische Vormgeving. Daarnaast verlenen de lokale waterschappen medewerking aan het project. Bij de organisatie zet Deltion ook studenten in van de opleidingen Horeca, Bouw, Tweewielertechniek, Verf- & Applicatietechniek, Fotografie & Video, Animatie en Artiest.

Excellent vakmanschap
Projecten als ArtCom passen bij de hernieuwde aandacht voor excellentie in het mbo. Minister Bussemaker heeft internationalisering vaak als voorbeeld genoemd om excellentie in het mbo te stimuleren. Door uitwisselingsprogramma’s kunnen studenten zich extra specialiseren.

Deltion twittert deze week dagelijks over ArtCom: @Deltion_nieuws, #ArtComZwolle.