Dirk Megens nieuwe Leraar van het Jaar

Rekendocent Dirk Megens is zaterdag verkozen tot mbo-leraar van het jaar 2019. Hij volgt Conrad Berghoef op.

Rekendocent ‘Meneer Megens’ is groot geworden via instructiefilmpjes op YouTube. Deze filmpjes zijn inmiddels meer dan 1 miljoen keer bekeken. Met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk weet Megens studenten rekenvaardigheden aan te leren. Dat is ongetwijfeld de belangrijkste reden dat studenten hem nomineerden als Leraar van het Jaar.

Beter imago

Afgelopen zaterdag ontving Megens de prijs uit handen van onderwijsminister Arie Slob. In het juryrapport wordt de manier waarop Megens verbinding zoekt met studenten geprezen. Het komende jaar zal Megens als ambassadeur van het mbo optreden. In de Gelderlander zegt hij: ‘Mijn slogan is dat we best wat trotser mogen zijn op het mbo-onderwijs. Een beter imago is belangrijk om nieuwe collega’s te vinden want veel studenten op de pabo vragen zich af of werken bij het mbo leuk is. Het antwoord is ja.”

Rekentoets

Megens is kritisch op het overheidsbeleid rond rekenen. Op dit moment moeten mbo-studenten wel een rekentoets doen, maar telt de uitslag niet mee voor het diploma. Op de website van het NRC zegt Megens: ‘In deze vorm werkt de toets niet, dat is zeker. Studenten moeten nu minimaal een uur per week bezig zijn met iets dat niet meetelt voor slagen of zakken. Ik vind dat de toets in een of andere vorm moet blijven. Natuurlijk moet er een ontsnappingsroute zijn voor zwakke rekenaars, maar slechts 3 of 4 procent van de studenten heeft dyscalculie. De rest zou toch echt minimaal een 4, de voorgestelde norm, moeten kunnen halen. Maar dan moet je wel meters maken, heel veel oefenen.’

Dirk Megens is de opvolger van Conrad Berghoef, docent Nederland aan ROC Friese Poort.