Dirk Megens over ‘Leven Lang Ontwikkelen’

Zijn we wel goed op de hoogte van al die mooie initiatieven in onze scholen op het gebied van een Leven Lang Ontwikkelen? Het is een vraag die in het hoofd van Mbo-leraar van het Jaar Dirk Megens rondspookte tijdens een autorit van Deursen naar Den Haag en vice versa. Zijn antwoord lees je in deze column.

Terwijl veel leraren van hun verdiende herfstvakantie aan het genieten waren, was ik in mijn rol als ‘Leraar van het Jaar’ uitgenodigd om voor de tweede keer langs te komen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen te Den Haag. De uitnodiging ging over het thema Leven Lang Ontwikkelen. Een van de drie hoofdthema’s die ook uitgebreid werden besproken bij de opening van het mbo-jaar te Amersfoort.

De programmaleider van dit onderwerp binnen OCW was benieuwd wat ik van het belang van dit onderwerp vond en welke dingen er al gedaan werden binnen ons ROC Nijmegen. Ik moest eerlijk toegeven dat ik niet direct een hele waslijst kon opsommen, maar gelukkig bracht mijn directeur uitkomst. Onderweg van Deursen naar Den Haag kwam er een scala aan zaken die we al deden op tafel. Van extra lessen Nederlands 3F voor de medewerkers in de kinderopvang tot het project ‘Talent in de Keuken’ waarbij mensen met een uitkering zich binnen een jaar hebben laten omscholen tot basiskok.

Terwijl ik dit onderweg aanhoorde en daarna vol trots deelde met OCW dacht ik, waarom wist ik dit eigenlijk allemaal niet? Lag het aan mij dat ik niet goed op de hoogte was van al deze mooie initiatieven binnen onze organisatie, of zijn we als organisatie nog te bescheiden om dit allemaal te delen? En als het voor de interne organisatie al lastig is, hoe moeten we de werkenden in de regio dan op de hoogte houden van alle mogelijkheden die er zijn om jezelf een Leven Lang te kunnen Ontwikkelen?

Ik vind dus dat het tijd wordt om meer succesverhalen en goede initiatieven met elkaar te delen. Ik ga hier voortaan nog meer mijn best voor doen. Doe jij ook mee?