Duits populair vak onder mbo-studenten

Terwijl het vak Duits het moeilijk heeft op veel middelbare scholen, kiezen steeds meer mbo-studenten voor het leren van de Duitse taal. Ook stages in Duitsland zijn populair.

Het vak Duits wordt steeds populairder onder mbo-studenten. In 2012 werd de werkgroep ‘Duits in Beroepscontext’ opgezet. Deze werkgroep is inmiddels uitgegroeid tot een stichting die Duits op het mbo onder de aandacht brengt. De stichting is onderdeel van het Euregioprogramma ‘Taal verbindt’, een project waarbinnen studenten van Nederlandse mbo-scholen en Duitse ‘Berufskollegs’ met elkaar in contact komen.

Keuzedeel

Daarnaast heeft de stichting het keuzedeel ‘Duits in Beroepscontext’ in 2014 op mbo-opleidingen geïntroduceerd. Het keuzedeel staat inmiddels in de top vijf van meest aangeboden keuzedelen. Studenten kunnen desgewenst ook een Goethe-certificaat behalen. De stichting streeft er naar om het examen jaarlijks aan 5.000 mbo-studenten te kunnen aanbieden.

Stages

Duitsland is ook een zeer populair land voor stages. Op de website van de MBO Raad zegt een woordvoerder van het Duitsland Instituut Amsterdam: ‘De belangstelling groeit in het mbo. We zien dat aan het aantal mbo-studenten dat op internationale stage gaat. Spanje staat op nummer 1 en Duitsland op de tweede plaats. Steeds meer studenten willen stagelopen bij onze oosterburen.’

Grensregio

Vooral op scholen in de grensregio is het vak Duits populair. Zoals op het Noorderpoort College (Groningen). Wim van de Pol van Noorderpoort zegt hierover: ‘Tot een jaar of zeven geleden was het niet gebruikelijk onder studenten om het vak Duits te volgen, maar door de economische crisis ontdekten onze studenten dat er veel werk over de grens is. Dan is een goede beheersing van het Duits natuurlijk belangrijk.’

Lees hier het bericht op de site van de MBO Raad

Lees ook: Keuzedeel Duits moet werken over de grens stimuleren