Keuzedeel Duits moet werken over de grens stimuleren

Meer aandacht voor het vak Duits moet mbo-leerlingen helpen de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Leerlingen kunnen straks een diploma met het stempel van het Goethe-instituut krijgen.

In de grensregio kunnen werknemers hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten als zij over de grens, in Duitsland, inzetbaar zijn. Het goed beheersen van de Duitse taal is daarvoor cruciaal. Een aantal mbo-scholen investeren de komende tijd dan ook in Duitse les. Het gerenommeerde Goethe-instituut verbindt er zijn naam aan. Deze plannen werden maandag 29 januari in Nijmegen bekendgemaakt tijdens een conferentie over grensoverschrijdend werken en leren.

Stempel
Leerlingen die slagen voor het keuzedeel Duits kunnen straks een diploma krijgen met het stempel van het Goethe-instituut. Dit is vergelijkbaar met het populaire Cambridge-Engels, dat op veel middelbare scholen wordt gegeven. De laatste jaren is de aandacht voor het Duits op veel mbo-scholen afgenomen, zo bleek eerder uit onderzoek. De samenwerking met het Goethe-instituut kan helpen het tij te keren.

Praktijkvakken
Het is de bedoeling in de Duitse les niet alleen aandacht te besteden aan taal, maar om ook praktijkvakken in het Duits te geven. Een eerste proef op vijf mbo-scholen moet ertoe leiden dat de eerste certificaten uitgedeeld kunnen worden in het schooljaar 2018-2019. Een woordvoerder van het Goethe-instituut in Amsterdam spreekt van een ‘win-winsituatie’. Hij wijst erop dat het ‘Goethe-stempel’ een mbo-diploma meer waard maakt.

Bekijk hier meer informatie over het keuzedeel Duits in de beroepscontext.