Eerste mbo-praktijkverklaring voor ‘doener’ Danny

Danny, werknemer bij Velco B.V., heeft zijn mbo praktijkverklaring ontvangen voor de Praktijkleerroute Assistent mobiliteitsbranche. Danny is de eerste deelnemer die een praktijkverklaring heeft behaald via de Praktijkleerroute Rijk van Nijmegen. Bij deze vorm van onderwijs krijgen deelnemers scholing voor werkzaamheden en werkprocessen, die ze volledig op de werkvloer kunnen aanleren.

Danny is sinds twee jaar werkzaam bij Velco B.V. in Huissen, een familiebedrijf gespecialiseerd in groenmachines. Eigenaar Ben Veldhuis: ‘Voorheen werkte hier een andere jongen, die met een Wajong uitkering bij ons binnen kwam. Daar hebben wij zo veel van geleerd en waardering voor gehad, dat wij een gat voelden toen hij vertrok. Toen heb ik jobcoach Michiel Vloet benaderd met de vraag of hij nog iemand wist die bij ons wilde komen werken. Dat was Danny.’

Leerproces

Danny begon met allerlei simpele klusjes. Samenwerken ging niet altijd even makkelijk. Van beide kanten was het een leerproces. Jobcoach Michiel Vloet heeft een belangrijke rol gespeeld door veel in gesprek te gaan met Danny en zijn werkgever. Inmiddels werkt Danny al weer twee jaar bij Velco en is hij onmisbaar geworden. Danny houdt van afwisseling en is een echte doener. Hij is ook heel leergierig, maar stilzitten is niets voor hem. Daarom is een volledige mbo-opleiding lastig. In samenspraak met het Leerwerkloket en ROC Nijmegen kon Danny starten met de Praktijkleerroute Assistent mobiliteitsbranche. Hiermee kon hij op de werkvloer werkzaamheden en werkprocessen leren en uiteindelijk zijn praktijkverklaring halen.

Waardering

Volgens onderwijsdirecteur Anja Hagenaars van ROC Nijmegen is deze vorm van onderwijs belangrijk. ‘Veel talentvolle vakmensen kunnen in de praktijk veel beter laten zien wat ze waard. Door de praktijkverklaring kunnen we dit waarderen met een mooie verklaring.’ Danny zelf staat niet graag in de spotlights. Hij is wel heel blij met zijn praktijkverklaring. Danny: ‘Voor mij is dit een stukje erkenning en waardering voor mij en mijn werk. Met deze verklaring kan ik laten zien wat ik kan.’ Danny is nog niet klaar met leren op de werkvloer. Na de zomer wil hij starten met de Praktijkleerroute niveau 2.

Doeners

De Praktijkleerroute Rijk van Nijmegen wordt uitgevoerd in samenwerking met het Leerwerkloket Rijk van Nijmegen, WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, UWV arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen, Yuverta en ROC Nijmegen. Deze partijen dragen allemaal bij aan het versterken van de arbeidsmarktpositie van de ‘doeners’ in de beroepspraktijk.

Lees ook: Tevredenheid over pilots met praktijkverklaring