Experiment cross-over kwalificaties

Scholen mogen vanaf 2017 zelf ontwikkelde opleidingen aanbieden die een combinatie vormen van meerdere kwalificaties. Het experiment cross-over kwalificaties moet scholen in staat stellen sneller in te spelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Op basis van het experiment cross-overs krijgen scholen de mogelijkheid om, in samenwerking met het regionale bedrijfsleven, zelf opleidingen te maken voor beroepen waarvoor nog geen opleidingen bestaan. Het tempo waarin beroepen veranderen neemt namelijk voortdurend toe. Scholen kunnen met dit experiment in het bijzonder opleidingen ontwikkelen en aanbieden die elementen bevatten van meerdere sectoren. Bijvoorbeeld een technische verpleegkundige, die een opleiding krijgt met elementen van techniek en zorg.

Responsief
Het experiment cross-overs moet een bijdrage leveren aan het door velen gewenste ‘responsieve‘ mbo. De school die zo’n nieuwe opleiding wil aanbieden moet wel duidelijk maken dat er sprake is van een reële vraag op de regionale arbeidsmarkt. De ontwikkelde opleiding wordt beoordeeld door de Toetingskamer, zodat de kwaliteit van de opleiding gewaarborgd is. Scholen die mee willen doen aan het experiment moeten in augustus 2016 een aanvraag indienen. Een jaar later, vanaf augustus 2017, kan de school dan de experimentele opleiding aanbieden.

Het besluit cross-over kwalificaties is opengesteld voor internetconsultatie. Tot 28 oktober kunnen belangstellenden hun reactie geven.