Firestarter voor innovatie vanuit docenten

‘Wat is jouw fire starter?’ Het is een vraag die duidelijk prikkelt. De zaal barst bij deze interactieve sessie op de Dag van het mbo direct los. Tijdens speeddates bespreken deelnemers hun fire starter: het moment waarop zij zich uitspraken over hun innovatie en iets in gang zetten.

Ideeën uitwisselingen werkt als brandstof voor vernieuwing. En dat is merkbaar in deze workshop waar deelnemers onder bezielende begeleiding van Martine Maes (SOM) en mbo-pionier Alfons Heerink geïnspireerd worden om te blijven innoveren als docent. Maes deelt geleerde lessen en inzichten vanuit pionierende docenten en onderzoek. Heerink vertelt over hoe zijn idee om studenten te betrekken in de ontwikkeling van een nieuw curriculum voor ict-onderwijs een vlucht nam, en hoe het vervolgens uitgroeide tot een methode voor wederkerig leren mentoring. Het leverde hem de titel onderwijspionier en dat is best handig zegt hij zelf. ‘Het geeft een soort ‘keurmerk’ af en het helpt om mensen mee te nemen en draagvlak te creëren binnen de school.’

Open Space

Hoe stimuleer je dat mensen leren van elkaar? En hoe maken we studenten co-creator? Tijdens het onderdeel ‘Open Space’ worden deze uitdagingen in groepen besproken en dat levert verfrissende ideeën en veel energie op. Van ‘hack je les’ tot ‘het begint allemaal bij leiderschap’ naar ‘er zit meer ruimte in regels dan je denkt’. Gevraagd en ongevraagd advies vliegen respectvol om de oren.

Platform Innoveren

Maes nodig alle deelnemers uit om aan te sluiten bij het Platform Innoveren; een ontmoetingsplaats voor mbo-docenten voor uitwisseling van kennis, voorbeelden en ervaringen. ´Zodat je niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden´. Deelnemers gaan wijzer en vol energie de deur uit. Het vuur is opgelaaid: innovatie vanuit docenten kan echt bijdragen aan beter onderwijs, samen maken we het verschil.

Meer weten? Ga dan naar www.sommbo.nl/onderwijsinnovatie.