Food & Proces Tech Campus wint Pro-Motor Award

De Food & Proces Tech Campus met ROC Regio College mag zich de winnaar noemen van de Pro-Motor Award. Voor de award waren vijf innovatieve projecten genomineerd van de Centra voor Innovatief vakmanschap in het mbo en de Centres of Expertise in het hbo.

De Food & Proces Tech Campus (FPTC) is een Zaanse start-up, waarbij zeventien bedrijven uit de Zaanstreek de handen ineen slaan, waaronder Loders Crocklaan, Cargill, Tate & Lyle en van Wijngaarden BV. Samen met ROC Regio College en met financiering uit de regio ontwikkelt FPTC via de campus een opleidingsplek waar de nieuwe BOL 2- en 3-(food)operators kunnen worden opgeleid. De bedrijven bundelen zo hun kennis, vernieuwen beroepsonderwijs en bieden tegelijkertijd alle jongeren een baan. De komende jaren moeten er jaarlijks wel 900 nieuwe medewerkers instromen om de toenemende personeelstekorten in de regio te kunnen compenseren.

Structurele vernieuwing
Over FPTC zegt de jury: ‘Men is met een hele groep bedrijven in de regio aan de slag gegaan in een sector waar zowel technologische innovaties als tekorten aan talent de ontwikkeling parten spelen. Eigenlijk is het initiatief daarmee zélf een start up gebleken. Zeker zo boeiend is het feit dat de bedrijven en onderwijsmensen de focus hebben gelegd op jongeren in BOL-opleidingen, op zestienjarigen in een stapeltraject nieuwe stijl van vmbo naar mbo naar beroepspraktijk en wie weet nog verder.’ De jury noteerde ook dat elke deelnemer in deze start-up van vorming en opleiding een baan vindt en de bedrijven en kwartiermakers ook bij tegenslagen volhouden. Zo heeft men structureel een vernieuwing aangebracht die in hun regio aanslaat en nieuwe kansen mogelijk maakt voor én beroepsonderwijs én studenten én bedrijven. Hier kunnen vele anderen in de triple helix veel inspiratie opdoen en baat hebben bij “lessons learned”!’

Centra voor vakmanschap
Naast FPTC waren de volgende projecten genomineerd: Aquabots, Hemelswater bier, Maatwerktraject in Twente en De Garage van de Toekomst. Alle vijf de projecten zijn initiatieven vanuit de Centra voor vakmanschap en Centres of expertise, waarin bedrijven, scholen, overheden en andere publieke organisaties samenwerken aan goed en toekomstbestendig onderwijs.

Lees ook: Bedrijfsleven wil samenwerking met onderwijs versterken