‘Gelijke stagevergoeding voor mbo en hoger onderwijs’

Mbo-studenten die stage lopen moeten dezelfde vergoeding krijgen als hun collega’s uit het hoger onderwijs. Dat standpunt nemen de Kamerleden Van Meenen (D66) en Van den Hul (PvdA) in aan de vooravond van een Kamerdebat over het mbo.

Volgens de beide Kamerleden is het rechtvaardig als mbo-studenten dezelfde stagevergoeding krijgen als hbo’ers en universitaire studenten. Kirsten van den Hul (PvdA) en Paul van Meenen (D66) schrijven in een opinieartikel in het Algemeen Dagblad dat verschillen van een paar honderd euro per maand nu geen uitzondering zijn. Dat vinden zij onrechtvaardig, omdat mbo-stagiairs ‘net zo hard werken en net zo veel uren maken als alle andere stagiairs’.

Leiden

De oproep van PvdA en D66 is een variant op een uitspraak van de Leidse gemeenteraad om mbo-stagairs een gelijke vergoeding te geven. Waar een mbo-stagiair in Leiden gemiddeld € 250 stagevergoeding krijgt, ontvangt een student uit het hoger onderwijs € 350. De gemeente Leiden heeft besloten om deze stagevergoeding gelijk te trekken.

Werkgevers

Minister Van Engelshoven is het eens met de Kamerleden. Zij roept werkgevers dan ook op hier wat aan de doen: ‘Gelijke stagevergoeding moet het uitgangspunt zijn’, aldus de minister. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over het mbo plaats. Op de uitgebreide agenda staan onderwerpen als macrodoelmatigheid, passend onderwijs, toelatingsrecht, scholingskosten en kwaliteitsafspraken. Aan deze agenda hebben PvdA en D66 dus nog een extra onderwerp toegevoegd.

Het Algemeen Overleg vindt plaats op woensdag 25 september, van 10.15 tot 14.30 uur. Een verslag verschijnt morgen op MBO-today.

Lees ook: JOB brengt Stagewijzer voor jongeren uit