De Onderwijsroute binnen de nieuwe Wet inburgering dreigt te mislukken. Volgens gemeenten is er te weinig budget om goed onderwijs in te kopen. De MBO Raad steunt de gemeenten.
In een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken trekken de gemeenten aan de bel. Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering van kracht. Voor inburgeraars onder de 29 jaar kunnen gemeenten dan opleidingstrajecten inkopen bij bijvoorbeeld mbo-scholen. In de Onderwijsroute volgen jonge inburgeraars een opleidingstraject als opstap naar een mbo-opleiding. Volgens gemeenten stelt het Rijk echter te weinig budget beschikbaar om dit soort trajecten goed uit te voeren.
Mislukking
In de brief noemen de gemeenten de Onderwijsroute ‘een prachtige oplossing voor jonge inburgeraars’. Maar aanbieders van deze trajecten zeggen dat zij het gevraagde onderwijs niet kunnen leveren voor het bedrag dat het Rijk beschikbaar stelt. Volgens de gemeenten hebben zij zelf ook niet de middelen om de rijksbijdrage op te hogen. In Rotterdam hebben de mbo-scholen al aangegeven niet te zullen inschrijven op de aanbesteding. Ook in andere regio’s dreigt de aanbesteding een mislukking te worden.
Maatschappelijke opdracht
De gemeenten verzoeken de minister dan ook met klem om in gesprek te gaan met aanbieders van de Onderwijsroute. Een belangrijke aanbieder, de mbo-sector, ondersteunt de gemeentelijke noodkreet. Volgens Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, waarschuwen scholen al langer dat gemeenten niet voldoende middelen krijgen om goede onderwijstrajecten in te kopen. Volgens Tekin zien mbo-scholen inburgeringsonderwijs als een maatschappelijke opdracht. Hij gaat daarom graag met de ministeries in gesprek om een uitvoerbare en betaalbare Onderwijsroute te realiseren, ‘zodat het belang van de inburgeraar voorop kan staan.’
Lees hier de brief van de gemeenten
Lees ook: Noodkreet mbo-scholen over inburgering