‘Gerrits creatieve brein staat altijd aan’

Finalist “Bloembinder” Gerrit van Aalst en zijn docent Rita van Ramshorst (Yuverta) zijn druk met de voorbereidingen voor de skills-finales in de Amsterdamse Rai. Een voorlopig hoogtepunt in de stormachtige schoolcarrière van de half Oekraïense Gerrit, die pas 2,5 jaar in Nederland woont.

Gerrit van Aalst heeft de oer-Hollandse naam van zijn Nederlandse vader. De eerste 17 jaar van zijn leven was Nederland echter vooral het herkomstland van zijn vader. Het gezin woonde in het land van zijn moeder: Oekraïne, op zo’n twee uur rijden van Kiev. 2,5 jaar geleden kwam hij naar Nederland. ‘Ik wilde naar Nederland omdat er niet zoveel creatieve opleidingen in Oekraïne zijn. Met mijn vader ben ik bij verschillende scholen gaan kijken, waaronder Yuverta in Houten.’ Rita van Ramshorst vult aan: ‘Ik herinner me nog dat ik Gerrit sprak tijdens de open dag in november 2019. Het gesprek verliep vooral via zijn vader. Af en toe zei Gerrit “Ja” of “Nee” veel verder reikte zijn kennis van het Nederlands nog niet.’

Time-out

Gerrit waagde in 2020 de sprong en startte de Entree-opleiding bij Yuverta. Gerrit: ‘Ik ging wonen bij een gastgezin – het gezin van een vriend van zijn vader – met zeven kinderen, dus het is altijd gezellig.’ Hij doorliep de Entree-opleiding en leerde Nederlands. En toen werd het 24 februari 2022. Gerrit: ‘De oorlog zette in het begin alles op z’n kop. Het was heel heftig.’ Rita: ‘Gerrit heeft een time-out van een aantal weken genomen om aan de situatie te wennen. Hij was er, heel begrijpelijk, in het begin 24 uur per dag mee bezig.’ Inmiddels is het veranderd. ‘Het klinkt misschien gek, maar je went eraan’, zegt hij. ‘Het wordt de nieuwe realiteit, ik kan me nu weer concentreren op school. Inmiddels wonen mijn ouders ook in Nederland. We wonen niet samen maar ik zie ze regelmatig.’

Spons

Gerrit bleek al vrij snel een enorm creatief talent. Dat talent heeft hem nu zelfs tot in de finale van de vakwedstrijd Bloembinder gebracht. Al heeft hij zijn ambities, vooral door de oorlog in zijn thuisland, inmiddels bijgesteld. ‘Ik wilde eerst na mijn studie terug naar Oekraïne om daar een zaak te beginnen. Een zaak beginnen wil ik misschien nog steeds, alleen niet meer Oekraïne, althans niet nu. Maar ik denk er ook aan om als arrangeur mee te werken aan (internationale) projecten of om workshops te geven.’

Inspiratie

Hij heeft nog even tijd voor die keuze, Gerrit zit in zijn tweede jaar. Eerst zijn er de finales van Skills Heroes. Gerrit blijft nuchter onder zijn finaleplaats. ‘Ik vind het vooral een leuke ervaring, spannend vind ik het nog niet. Misschien komt dat nog. Natuurlijk wil ik winnen, maar ik leer veel mensen kennen en kan mezelf laten zien. Dat is sowieso winst.’ Bloembinden is een creatief vak. Waar haalt Gerrit zijn inspiratie vandaan? ‘Het werkt voor mij niet om een kruis in mijn agenda te zetten op woensdagmiddag 14.00 uur. Inspiratie is niet te plannen. Het kan altijd en overal komen: als ik in de trein zit, in het bos loop of op Instagram kijk.’ ‘Gerrits creatieve brein staat altijd aan. Als een spons zuigt hij alles op. Hij is enorm gedreven, dat is heel fijn om mee te werken’, zegt Rita. ‘Maar ik doe het zeker niet alleen. Bij Yuverta dragen we “Skills” als team. Zo was ik zelf met Bente van Meurs, van Yuverta Heerlen, op het EK in Gdansk in november. Haar begeleider kreeg corona en toen ging ik mee. Een heel mooie ervaring.’

Overlap

Rita ziet een grote overlap tussen de opdrachten tijdens de Skills-wedstrijden en de reguliere opleiding. ‘Een opdracht kan zijn een moodboard ontwerpen voor een klant, een backdrop vormgeven – zoals nu op het programma staat tijdens de finaleronde – voor een bruiloft of het maken van kostprijsberekeningen. De wedstrijden sluiten daarmee goed aan bij de eisen uit de kwalificatiedossiers.’ Veel van die vakken komen vooral terug in het derde jaar van de opleiding, terwijl Gerrit pas in het tweede jaar zit. Ziet hij dat als een achterstand? ‘Nee, hoor’, antwoordt een zelfverzekerde Gerrit. ‘Ik leer ook heel veel buiten school. Ik grijp alles aan om mezelf te ontwikkelen, binnen en buiten school.’

Op donderdag 23 en vrijdag 24 maart vinden de finales plaats in de Amsterdamse RAI