Goudkoorts aan de Waal

De laatste jaren scoort ROC Nijmegen opvallend hoog bij Skills The Finals. Bij de meest recente editie behaalden maar liefst tien van de zestien Nijmeegse finalisten een medaille, waaronder vijf gouden exemplaren. We vroegen skillscoördinator Ed Clevers naar het geheim.

‘Vijf jaar geleden deden we met ROC Nijmegen voor het eerst mee aan de Skills-wedstrijden met drie opleidingen. Dat was in het kader van het toenmalige excellentieprogramma: we wilden onze excellente studenten graag extra uitdagen. Nu doen we met maar liefst 33 opleidingen mee aan de voorronden. Dat hebben we stapsgewijs opgebouwd. Zaadjes die je plant, moeten de tijd krijgen om te groeien.

Gesprekken

Samen met mijn collega Mirella Argante heb ik vooral veel gesprekken gevoerd met onze onderwijsteams over wat je met Skills Heroes kunt doen en hoe je de wedstrijden in je curriculum een plek kunt geven. Structureel, want het zou zonde zijn dat het vertrek van een enthousiaste docent betekent dat een opleiding niet meer deelneemt. Verder investeren we veel in de kennisdeling van de teams onderling, nodigen hen uit een kijkje bij elkaar te nemen. Ook in ons Skills Café staat inspireren en ervaringen delen centraal. Daarnaast grijpen we elk vermeldingswaardig feit aan om de publiciteit te zoeken. Daar lenen de wedstrijden zich prima voor: de deelnemende studenten zijn rolmodellen voor hun opleidingsgenoten, onze school en hun vakgebied. Mede hierdoor is het “Skillsvirus” als een olievlek over onze school verspreid. Dat betaalt zich nu uit in successen. Waardoor er nog meer animo is om mee te doen.’

Geluk

‘We willen zoveel mogelijk studenten de kans bieden om wedstrijdervaring op te doen. Ook onze toppers. Daarbij hopen we natuurlijk dat zij zo hoog mogelijk eindigen. Natuurlijk: naast talent heb je ook altijd een dosis geluk nodig om succes te behalen. Dat maakt een wedstrijd ook zo mooi. Maar door onze aanpak vergroten we wel de kans op een medaille. We gaan ook echt voor excellentie. Bijvoorbeeld door de deelnemers in samenwerking met werkgevers intensieve trainingen aan te bieden. Geen garantie, maar wel een stevig fundament voor toekomstig succes!