Groeiend aantal scholen sluit deuren tot zomer

Officieel zijn alle mbo-scholen tot 20 mei gesloten in afwachting van nadere maatregelen van het kabinet. Maar een groeiend aantal scholen wacht de richtlijnen niet af en besluit dit jaar geen onderwijs op locatie meer te geven.

De officiële lijn van het kabinet is helder: tot 20 mei vindt er op de mbo-scholen geen onderwijs plaats. In de week van 11 mei zal het kabinet bekendmaken wat de nieuwe richtlijnen voor het mbo zijn. De meeste scholen volgen deze lijn. Maar een klein aantal scholen heeft al het besluit genomen om ook na 20 mei de schooldeuren gesloten te houden: zij starten het reguliere onderwijs op school pas weer na de zomervakantie.

Alleen online

De eerste school die dit besluit nam was het Zadkine College (Rotterdam). Kort na de persconferentie van 21 april maakte Zadkine bekend dat studenten de rest van het jaar alleen online les krijgen. Ook mboRijnland heeft inmiddels besloten tot het einde van dit studiejaar de schoolgebouwen gesloten te houden. De gebouwen gaan alleen open voor de examens van studenten die dit jaar diplomeren. Dezelfde lijn volgt het Koning Willem I College (Den Bosch): ‘Dit schooljaar blijven we onderwijs op afstand geven. Tot de zomervakantie zijn er dus geen lessen op de locaties van het Koning Willem I College.’ Het ROC van Nijmegen houdt de deur nog op een kier: ‘Tot aan de zomervakantie zal, voor de gezondheid van iedereen, het onderwijs voornamelijk op afstand plaatsvinden. Zijn er lessen of examens die echt niet op een afstand kunnen plaatsvinden? Dan zal jouw opleiding jou op tijd laten weten wanneer je wordt verwacht op een van onze locaties.’

1 juni

Zoals bekend krijgen de scholen in het voortgezet onderwijs de ruimte om vanaf begin juni weer les te gaan geven. Een aantal mbo-scholen houdt dan ook als datum waarop mogelijk weer regulier les gegeven kan worden 1 juni aan. Zo meldt het Deltion College (Zwolle): ‘In afwachting van de persconferentie in mei en richtlijnen vanuit het ministerie OCW onderzoeken we of we ons onderwijs vanaf begin juni 2020 kunnen verruimen met praktijkonderwijs.’ Het ROC van Twente, het Graafschap College en het Aventus College blijven in ieder geval tot en met maandag 1 juni (tweede Pinksterdag) gesloten.

Stap voor stap

De meeste scholen houden zich vooralsnog aan de officiële lijn en wachten de persconferentie van medio mei af. Mogelijk starten zij het onderwijs dan weer in de loop van mei. Alle scholen denken al na over de manier waarop onderwijs straks op een veilige manier kan plaatsvinden. Hoe houdt je op school 1,5 meter afstand? Hoe zorg je voor de nodige hygiëne en veiligheid? Het Graafschap College denkt aan een stap voor stap planning. Men denkt aan een ‘basisfase’ van Pinksteren tot de zomervakantie, waarin online en ‘live’ onderwijs afgewisseld worden. Na de zomer tot de herfstvakantie is er dan een ‘basisplusfase’, waar meer mogelijkheden zijn voor examinering en bpv. Op basis van het verloop van de virusuitbraak kan besloten worden de fases te vertragen of te versnellen.