Groot tekort techniekdocenten dreigt

Veel mbo-scholen verwachten binnen vijf jaar een groot tekort aan techniekdocenten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de MBO Raad.

Scholen verwachten dat er de komende vijf jaar een groot tekort ontstaat aan techniekdocenten. Het tekort wordt vooral veroorzaakt doordat veel docenten de komende tijd met pensioen gaan zonder dat er vervangers klaar staan. In combinatie met groeiende studentenaantallen en een aantrekkende economische groei, dreigen de tekorten echt nijpend te worden. Een en ander blijft uit onderzoek dat de MBO Raad liet doen naar mogelijke tekorten aan docenten en instructeurs bij technische mbo-opleidingen.

Kwalitatief
Uit casestudies komt naar voren dat de verwachtte tekorten vooral kwalitatief zijn. Als er niets gebeurt zullen scholen concessies moeten doen aan de kwaliteit van het techniekonderwijs. Voor de meeste scholen komt dit niet als een verrassing: scholen hebben de toekomstige vraag naar docenten goed in beeld. In eerdere onderzoeken was het dreigen personeelstekort ook al voorspeld.

Praktijkopleiders
De MBO Raad gaat de komende tijd in gesprek met de scholen om te kijken welke oplossingen er mogelijk zijn. Scholen zijn zelf ook al aan de slag. Zo beginnen het Koning Willem I College (Den Bosch) en Hogeschool Windesheim (Zwolle) samen een hbo-opleiding om praktijkopleiders klaar te stomen als vakdocent, zodat ze na die studie bevoegd zijn om aan technische beroepsopleidingen les te geven.