Het Noorden Leert Door: gratis mbo-opleidingen voor volwassenen

Werkenden en werkzoekenden in Friesland, Groningen en Drenthe kunnen via ‘Het Noorden Leert Door’ gratis een opleiding volgen op mbo-niveau. De opleiding duurt maximaal een jaar.

Deelnemers kunnen momenteel kiezen uit meer dan 125 opleidingen. Het gaat stuk voor stuk om opleidingen met een goede baankans. Wie de opleiding met goed gevolg afrondt, krijgt een diploma of certificaat. Voor het project is dit jaar een half miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen de scholen naar verwachting zo’n 500 personen opleiden. Waarschijnlijk komen er dit jaar nog meer subsidies vrij. Daardoor zal het aantal opleidingsplaatsen stijgen.

Acht scholen

Bij ‘Het Noorden Leert Door’ werken de acht mbo-scholen uit de regio samen met de regionale werkgeversorganisaties. Het gaat om het Alfa College, Noorderpoort en het Drenthe College, de Friese mbo-scholen Friese Poort en Friesland College (samen ‘Firda’) en om de groene scholen Aeres en Terra. Ook het christelijke ROC Menso Alting participeert in het project.

Laagdrempelig

De scholen willen met ‘Het Noorden Leert Door’ op een laagdrempelige manier bewoners stimuleren een mbo-opleiding te volgen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt leidt een diploma bijna automatisch tot een baan. Ook in het Noorden is er sprake van groeiende vraag naar geschoolde vakmensen. Projectleider Steffen Pilkes hoopt dat veel mensen zich voor een opleiding aanmelden: ‘Tegen vakmensen die zich willen verdiepen of verbreden in hun vakgebied zou ik willen zeggen: Dit is je kans! Hetzelfde geldt voor wie een overstap wil maken naar een ander vak.’

Kosteloos

Ook Ton Schroor, directeur van VNO-NCW MKB Noord, is enthousiast over het initiatief. ´Het voordeel voor werkgevers is dat er meer vakmensen komen met de kennis en capaciteiten waar behoefte aan is. In de huidige krappe arbeidsmarkt biedt ´Het Noorden Leert Door´ dus ook voor werkgevers mooie kansen.´ Alle opleidingen zijn voor inwoners van de drie noordelijke arbeidsmarktregio’s kosteloos. ‘Het Noorden Leert Door’ zorgt voor de financiële afwikkeling, de deelnemer heeft daar geen omkijken naar.

Bekijk hier de opleidingen van ‘Het Noorden Leert Door’

Lees ook: Kabinet wil scholingsdeelname volwassen vergroten

Foto: Noorderpoort