Het sleutelwoord wordt ‘trots’

Docent rekenen en economie Dirk Megens is verkozen tot Leraar van het Jaar 2019. Dat had hij een paar maanden geleden niet verwacht. Een interview met deze bevlogen docent over verwarrende taarten, docenten met hart voor het onderwijs en de trots die studenten en docenten meer mogen uitdragen.

‘And the winner is…. Dirk Megens!’ Woorden van die strekking kreeg de docent van ROC Nijmegen (opleiding Facilitaire Dienstverlening) zaterdag 26 januari te horen. Megens werd tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling door minister Arie Slob gekroond tot Leraar van het Jaar. In de categorie mbo wist hij zijn mede-finalisten Hilco van de Kraats, docent mediavormgeving bij ROC Rivor, en Nikki Kruijer, docent Facilitaire Dienstverlening van het Albeda College, te verslaan. In het juryrapport wordt Megens’ enthousiasme en de manier waarop hij verbinding zoekt met studenten geprezen. ‘Hij is bovendien een docent die de moderne kanalen gebruikt, ervaring heeft met verschillende media en de beroepsgroep sterk vertegenwoordigt’, aldus het juryrapport, doelend op de YouTube-instructiefilmpjes die Megens onder de naam Meneer Megens al enkele jaren maakt.

Mooie verhalen

‘Het was een mooie finale’, geniet Megens na. ‘Ik was al erg vereerd dat ik genomineerd was. Want het deelnemersveld was sterk. Het viel me echt op hoe inspirerend de pitches van alle kandidaten waren. Wat een mooie verhalen! Hun hart klopt echt voor het onderwijs.’ De finale had extra glans, omdat het er lange tijd op leek dat de verkiezing niet meer gehouden zou worden. ‘Ja, dat proces verliep wel wat raar’, vertelt Megens lachend. ‘Vlak voor de zomer werd er een taart bezorgd met daarop een afbeelding van de verkiezing van Leraar van het jaar. Hij was aan mij gericht, maar niemand wist er iets van. Er zat ook geen schrijven bij of zo. Bij de Onderwijscoöperatie, de toenmalige organisator van de verkiezing, lieten ze weten dat ze geen taarten verstuurden. Verwarring alom. Wat later kregen we te horen dat de Onderwijscoöperatie zou ophouden te bestaan. De uitreiking – traditioneel het slotstuk van de Week van het Onderwijs – zou ook niet doorgaan. Een collega van me, heeft toen nog deze taart aan mij uitgereikt met een korte toespraak erbij.’

Daarna gebeurde er een tijdje niets, maar in oktober kreeg Megens te horen dat de oud-winnaars zich verzameld hadden, een nieuwe partner hadden gevonden en er toch een finale en een uitreiking zou komen: in januari, tijdens de NOT.

Trots

Bij de verkiezing hoort ook een opdracht: een Leraar van het Jaar is twaalf maanden lang ambassadeur van het mbo. Waar gaat Megens zich sterk voor maken? ‘Ik kan het natuurlijk niet laten om me te bemoeien met het rekenonderwijs, maar dat doe ik vooral als docent. Het is mooi meegenomen dat ik ook aan die actuele discussie iets kan bijdragen, laten we het daar op houden. Voor mijn ambassadeurschap wordt het sleutelwoord “trots”. Ik wil graag uitdragen dat onze studenten trots op zichzelf mogen zijn. Het mbo levert de vakmensen voor de toekomst. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Skills-wedstrijden: puur vakmanschap. Die trots mogen wij als docenten en onderwijs zelf ook uitstralen. Ik geef gastlessen op de lerarenopleiding. Als ik dan vertel dat ik lesgeef op het mbo, hoor ik wel eens: “Dat trekt me helemaal niet”. Terwijl het mij niets lijkt om docent op een vo-school te zijn. In het mbo leid je echt op voor een beroep. Je kunt hier al je vakkennis aan de lesstof ophangen. Prachtig.’

Foto: Theo Rutjes

Lees ook: Dirk Megens nieuwe Leraar van het Jaar