‘Het voelde even alsof ik echt directiesecretaresse was’

Met het opstellen van een officiële brief en het uitstippelen van een reis als opdrachten, werd Puck Thoonen derde in de Skills Heroes-voorronde Directiesecretaresse op het ROC Nijmegen. Puck mocht vervolgens naar de kwalificatiewedstrijd in Heerlen (achtste plaats) en de finale in Hengelo: ‘Leuk om mee te maken en waardevol als voorbereiding op mijn examen.’

De finalewedstrijd Directiesecretaresse tijdens Skills The Finals in Hengelo duurt drie dagen, van 15 tot en met 17 maart. Er zullen flink wat lastige opdrachten op de rol staan, zo verwacht Puck Thoonen. Omdat ze zich als achtste en laatste voor de finale plaatste, zijn andere meiden eerder favoriet. Bovendien is ze, net 17 jaar geworden, de jongste: ‘Ik ga mijn best doen en ik zie wel. Misschien ben ik al heel trots als het me lukt om alle opdrachten goed af te ronden.’

Google Translate
Een van de leuke dingen van de kwalificatiewedstrijd in Heerlen was de setting. ‘Het was net alsof je echt directiesecretaresse was, met een eigen bureau en een eigen laptop.’ De opdrachten waren weer pittig: ‘We moesten onder andere een mappenstructuur maken en een voicemail in het Engels inspreken. Bij dat laatste mocht je geen Google Translate gebruiken. Dat werd na afloop op je laptop gecontroleerd.’ Voor Puck past deelname aan Skills Heroes in haar voorbereiding op haar examens. ‘Ik weet zeker dat het waardevol is, het gaat toch om taken die je als directiesecretaresse moet kunnen.’ Bovendien spoort het Puck aan om bijvoorbeeld met haar docent Nederlands nog eens het brief opstellen door te nemen, om te kijken wat er qua taal en grammatica nog beter zou kunnen.

Kennis
Op dit moment heeft Puck nog anderhalf jaar studie voor de boeg. De ervaringen van Skills zouden haar een vliegende start als directiesecretaresse kunnen geven: ‘Maar ik denk eigenlijk niet dat ik dat wil. Ik beschouw het meer als vergaarde kennis die ik later heel goed kan gebruiken. Mijn ambitie is om naar het hbo te gaan. Misschien toegepaste psychologie studeren, of lerares worden. Ach, ik vind zoveel leuk!’

Over Skills The Finals
Skills The Finals vindt plaats van 15 tot 17 maart in de IJsselhallen Zwolle, op leslocaties van Deltion College en Groene Welle in Zwolle, en bij ROC van Twente in Hengelo. Er zijn ruim 1.000 finalisten en 69 finales. Daarnaast is er een gratis LOB-programma voor scholen en zijn er meer dan 40 doe- en challenge-activiteiten, studie-, beroepen- en productinformatie en voorlichting over de vakwedstrijden. Op www.skillsthefinals.nl vind je meer informatie en de voorwaarden.