Hoornbeeck mag studenten identiteitsverklaring vragen

Het Hoornbeeck College mag studenten die de grondslag van de school niet onderschrijven weigeren. Dat antwoordt minister Bussemaker op vragen van het Tweede-Kamerlid Rik Grashoff.

Het Hoornbeeck College is een reformatorische mbo-school die het onderwijs aanbiedt op Bijbelse grondslag. Studenten die zich willen inschrijven op het Hoornbeeck College wordt gevraagd de identiteit van de school te onderschrijven. Leerlingen die dit niet doen, worden geweigerd. In een interview met de MBO-krant vertelde bestuurder Willem de Potter onlangs: ‘Wij laten alleen leerlingen toe die onze grondslag onderschrijven. Er melden zich wel eens leerlingen aan omdat we bekend staan als goede school. Maar deze moeten we vaak teleurstellen: we vragen van al onze studenten dat ze onze reformatorische grondslag onderschrijven.’

Toegankelijkheid
Rik Grashoff, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, plaatst vraagtekens bij de handelwijze van het Hoornbeeck College. Aan minister Bussemaker vroeg Grashoff of zij zijn mening deelt dat deze procedure in strijd is met de Wet educatie en beroepsonderwijs (Web). Het antwoord van de minister is zonneklaar: wat het Hoornbeeck College doet, mag. Omdat slechts zeer weinig scholen een identiteitsverklaring vragen, is de toegankelijkheid van het onderwijs niet in het geding. Bovendien kan een student die geweigerd wordt, een klacht indienen bij de klachtencommissie van het Hoornbeeck College.

Lees ook: Het geheim van Hoornbeeck: een eigen profiel