‘Ik ga vrij soepel door de opdrachten heen’

Myron Kouffeld (20), student op het Deltion College en Nederlands kampioen Grafisch Vormgever, gaat in Kazan de strijd aan met andere nationale kampioenen. MBO-today, die de helden van Team NL op de voet volgt, sprak met hem en zijn expert Damien Dekker over de competitie tot nu toe.

Myron, hoe gaat het tot nu toe?
‘Tot nu toe gaat het erg goed! Ik ga vrij soepel door de opdrachten heen en heb nog geen last gehad van tijdnood. Verder ben ik erg tevreden over mijn werk en heb ik het naar mijn zin!’

Liggen de wedstrijdopdrachten je een beetje?
‘De opdrachten die ik krijg zijn best leuk. Elke dag is weer wat anders. Wat ik vooral erg leuk vind is dat ik tot nu toe elke dag in twee talen heb moeten werken. Zo moest ik een Engelse en een Russische versie van een logo maken. Ondanks dat dit niet iets is waar ik mee geoefend heb, gaat het best soepel.’

Zin er nog verbeterpunten of extra aandachtspunten?
‘De eerste dag waren er bij ons best wel veel problemen met de computers. Gelukkig kregen we wel extra tijd, maar het is wel vervelend. Het haalt mij wel uit mijn concentratie. Wat ik ook minder prettig vind, is dat ik pas op de dag zelf hoor hoe laat ik klaar ben. Ik krijg geen schema zoals bij vele andere wedstrijden.’

Hoe is de concurrentie?
‘Wat ze precies maken, weet ik niet. Ik kan het werk van de anderen niet zien. Hierdoor kan ik niet echt een inschatting maken van hun niveau. Verder is iedereen wel heel gezellig. Wanneer we ‘s ochtends moeten wachten, praat iedereen met elkaar. Dit zorgt er voor dat wel een ontspannen sfeer hangt en dat is wel fijn.’


Hallo Damien, hoe staat Myron ervoor?
Damien (expert): ‘Tot zover gaat Myron als een speer, hij is snel klaar en heeft daardoor genoeg tijd om zijn werk nog na te kijken op eventuele technische fouten of verbeteringen in zijn printwerk of mock ups. Hij begrijpt alle opdrachten en heeft geen vragen, dus dat is een mooi teken.’

Maak hij kans op eremetaal of een medal of excellence?
‘Dat durf ik nog niet te zeggen. Ik weet immers niet hoe hoog hij scoort. Maar ik weet wat Myrons sterke kanten zijn en als ik dan kijk naar de opdrachten ga ik er wel vanuit dat hij een medal of excellence gaat pakken.’

Op wat voor manier kun je Myron nu nog bijstaan?
‘Als de wedstrijd eenmaal begint, mag ik niet eens in zijn buurt komen, dus dan is het moeilijk om er voor hem te zijn. Dit moet ik dan aan andere mede-experts van “grafisch” overlaten. Maar voor de wedstrijd en tijdens de lunch kunnen we met elkaar over de opdracht praten en hoe het gaat.’

Je hebt zelf meegedaan aan WorldSkils 2015 in São Paulo. In hoeverre is deze WorldSkills ook leerzaam voor jou?
‘Ons beroep blijft veranderen en je bent nooit klaar om dingen te leren. Dit merk ik ook tijdens de wedstrijden. Daarnaast leer je natuurlijk ook andere experts kennen die allen een andere achtergrond hebben in grafisch vormgeven. Het is een mooie mix van jong als oud; daar leer ik super veel van.’

Wat zijn je verwachtingen?
‘Ik verwacht dat Myron aan het eind van de wedstrijden naar huis gaat met een boel nieuwe vrienden, kennis, ervaringen en in ieder geval een medal of excellence!’

Wanneer zijn deze WorldSkills voor jou geslaagd?
‘WorldSkills Kazan zijn voor mij geslaagd als mijn kandidaat met een goed gevoel naar huis gaat en ik alles heb kunnen doen om er voor hem te zijn tijdens wedstrijden.’