JOB-monitor: minder studenten gaan met plezier naar school

Het aantal studenten dat met plezier naar school gaat is de afgelopen twee jaar gedaald van 57 naar 51 procent. Tegelijkertijd is het percentage studenten dat expliciet aangeeft niet met plezier naar school te gaan gestegen van 17 naar 20 procent. Dat blijkt uit de nieuwe JOB-monitor.

Elke twee jaar organiseert studentenorganisatie JOB een grootschalige enquête onder mbo-studenten. Dit jaar hebben meer dan 200.000 studenten aan het onderzoek deelgenomen. Doordat JOB bij elk onderzoek voor een groot deel dezelfde vragen stelt, is het goed mogelijk om trends te volgen. Het rapport geeft geen details over de scores van individuele scholen of opleidingen. De monitor geeft de gemiddelde scores van alle scholen samen. Mede daardoor zijn er weinig opvallende verschuivingen zichtbaar rond de diverse thema’s. Desondanks kunnen individuele scholen of studentenraden veel met de informatie uit de JOB-monitor. Zij kunnen namelijk hun eigen scores afzetten tegen het landelijke gemiddelde.

Plezier

Een van de weinige onderwerpen waar wel een duidelijke landelijke trend duidelijk wordt, is het onderwerp ‘fijne schoolomgeving’. Uit het rapport blijkt dat de vraag ‘Ga je met plezier naar school’ door veel minder studenten positief beantwoord is. In vergelijking met twee jaar geleden daalde dit percentage van 57 procent (2022) naar 51 procent. Tegelijk steeg het percentage dat de vraag ronduit negatief beantwoordt van 17 naar 20 procent. JOB geeft in een reactie aan dat het belangrijk is dat studenten een fijne sfeer ervaren op school. De studentenorganisatie pleit voor een stilteruimte op iedere school, waar studenten kunnen bidden, mediteren of anderszins tot rust kunnen komen. Ook zouden er voldoende werkplekken moeten zijn waar studenten rustig kunnen studeren. Slechts 43 procent vindt dat die werkplekken er op dit moment voldoende zijn.

Leermiddelen

Een hardnekkig probleem binnen het mbo vormen de ongebruikte leermiddelen. Meer dan 40 procent van de studenten geeft aan de gekochte leermiddelen (bijna) nooit te gebruiken. Onduidelijk is of dit aan de leermiddelen, de manier van lesgeven of aan de studenten zelf ligt. Enkele jaren geleden is op aandringen van studenten een terugkoopregeling ingevoerd. Studenten hebben volgens deze regeling het recht om ongebruikte leermiddelen terug te verkopen aan de school. Deze regeling is echter erg onbekend. Slechts veertien procent van de studenten kent de regeling. JOB geeft in het commentaar aan dat het zorgelijk is dat studenten leermiddelen moeten kopen die zij niet gebruiken. De studentenorganisatie pleit voor gratis leermiddelen. Ook zouden scholen kritisch moeten kijken naar de leermiddelenlijst.

Lees hier de JOB-monitor 2024

Lees ook: De JOB-monitor: huiswerk voor de minister