De rekentoets moet alleen een verplicht onderdeel van de opleiding zijn als rekenen nodig is voor het beroep waar de studie voor opleidt. Dat stelt JOBmbo, de belangenorganisatie van mbo-studenten.
Terwijl minister Dijkgraaf en de Onderwijsinspectie voortdurend hameren op het belang van betere basisvaardigheden, neemt studentenorganisatie JOBmbo een heel ander standpunt in. Volgens de studentenorganisatie is het niet nodig dat alle mbo-studenten een rekentoets doen: ‘Er moet kritisch worden gekeken naar de functie van het rekenonderwijs in het mbo. Rekenen zou alleen een onderdeel van het curriculum van een mbo-studie moeten zijn als het relevant is voor het beroep waar studenten voor worden opgeleid.’
Funderend onderwijs
Volgens de mbo-studenten is het primair de taak van het funderend onderwijs om jongeren basisvaardigheden als taal en rekenen aan te leren. De tekortkomingen van het primair en voortgezet onderwijs mogen niet op het bordje van het mbo worden neergelegd. De onderwijstijd in het mbo kan beter gebruikt worden voor het leren van een beroep. Een apart vak rekenen is niet nodig. Alleen bij studies die opleiden voor beroepen waarbij rekenen nodig is, zouden studenten een rekentoets moeten doen.
Petitie
JOBmbo komt met deze stellingname naar aanleiding van de petitie die diverse organisaties, waaronder ‘Ouders & Onderwijs’ en JOBmbo, dinsdag 16 april hebben ingediend in de Tweede Kamer. De petitie, die ruim vierduizend keer is ondertekend, roept op om een uitzondering te maken voor jongeren met rekenproblemen (dyscalculie). Zij zouden vrijgesteld moeten worden van de rekentoets. Afschaffing van de verplichte rekentoets is niet waarschijnlijk. Volgens de Onderwijsinspectie moeten mbo-scholen juist extra gaan investeren in het verbeteren van de basisvaardigheden van studenten. Alle mbo-studenten die in 2022 of later hun mbo-studie zijn gestart, moeten de verplichte rekentoets doen.
Lees hier het standpunt van JOBmbo over de rekentoets