Jos de Goey voorzitter WorldSkills International

Jos de Goey is in Kazan benoemd tot voorzitter van WorldSkills International. Worldskills, een organisatie met tachtig aangesloten landen, organiseert sinds 1950 de skills-vakwedstrijden.

Jos de Goey is blij met zijn benoeming: ‘Ik kijk uit naar de komende jaren. Als voorzitter wil ik de groei van vakwedstrijden en de samenwerking met het bedrijfsleven stimuleren. Ook de kennisuitwisseling tussen de lidstaten van WorldSkills vind ik belangrijk. De jonge deelnemers kunnen een bijdrage leveren aan een betere wereld, met de VN-doelstellingen als leidraad.’ Volgens De Goey kunnen de vakwedstrijden de waardering voor het vakmanschap stimuleren: ‘Een beroepsopleiding is gelijkwaardig aan een universitaire opleiding. De arbeidsmarktkansen voor vakmensen zijn al geruime tijd goed en ook het salarisniveau verschilt bij sommige vakgebieden niet meer met iemand die een universitaire opleiding heeft . De waardering van het beroepsonderwijs kan echter nog wel een boost gebruiken. Dat kan met vakwedstrijden waar honderdduizenden mbo’ers mondiaal hun skills presenteren’, aldus De Goey.

Nederland

Al sinds 2001 is Jos de Goey betrokken bij (inter)nationale vakwedstrijden. Sinds die tijd is hij ook directeur van WorldSkills Netherlands. In 2010 kwam hij in het bestuur van WorldSkills International met de portefeuille strategie. Van 2007 tot 2015 was hij ook voorzitter van WorldSkills Europe. Zijn voorzitterschap van WorldSkills International gaat hij combineren met zijn directeursfunctie bij WorldSkills Netherlands.

WorldSkills International

Sinds 1950 organiseert WorldSkills vakwedstrijden voor jongeren in opleiding. Mondiaal zijn 80 landen hierbij aangesloten, Nederland is lid sinds 1962. WorldSkills is ook een platform en netwerkbeweging. Naast internationale wedstrijden voor beroepen zijn er bijeenkomsten met overheidsvertegenwoordigers, bedrijfsleven en andere internationale organisaties over ontwikkelingen in beroepsonderwijs, van industrie-standaarden en skills van jongeren. Ieder lid organiseert nationaal zijn eigen vakwedstrijden en vaardigt kandidaten af naar WorldSkills, het WK voor beroepen. Komende dagen vindt het WK in Kazan (Rusland) plaats.

WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands ontwikkelt sinds 2001 vakwedstrijden en organiseert diverse evenementen: Skills Talents voor vmbo’ers, Skills Heroes voor mbo’ers en Skills The Finals, het NK voor beroepen. Aan editie 2018-2019 deden ruim 30.000 (v)mbo’ers mee. Daarnaast verzorgt WorldSkills Netherlands de begeleiding van Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de MBO Raad, SBB en vele partners uit het (beroeps)onderwijs en bedrijfsleven.

Geplaatst op 22 augustus 2019 terug naar vorige pagina

 

Dossiers

Op de dossierpagina's volgen wij actuele thema's, zoals Keuzedelen of Leven lang ontwikkelen

 

Elke week het laatste nieuws

Elke week het belangrijkste mbo-nieuws in uw mailbox? Klik hiernaast: Nieuwsbrief

 

Vragenservice

Een vraag naar aanleiding van een artikel? Klik hier.

 

The road to gold…