Jubilerend Friese Poort wil voor studenten het verschil maken

De Friese mbo-school Friese Poort viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Minister Ingrid van Engelshoven reisde naar Leeuwarden om de school te feliciteren met het jubileum. En om alle docenten te complimenteren: ‘U levert een geweldige bijdrage aan de samenleving’.

De opening van het studiejaar was voor Friese Poort dit jaar extra speciaal. Niet alleen omdat de school dit jaar 25 jaar bestaat, maar ook omdat minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven de feestelijke opening bijwoonde. In zijn welkomstwoord citeerde Remco Meijerink – speciaal voor deze gelegenheid gekleed in happy socks – een wijs woord van Nelson Mandela: ‘Onderwijs kan het verschil maken’. Dat geldt volgens Meijerink niet alleen voor succesvolle leerlingen, zoals Esra van der Meer, die op dit moment meedoet aan het WK voor beroepen, maar ook voor kwetsbare leerlingen.

Kwaliteitsafspraken

De ambitie om het verschil te maken voor jongeren vormt ook de basis van de kwaliteitsagenda die Friese Poort dit jaar op verzoek van het ministerie van Onderwijs heeft opgesteld. Volgens Dries Koster, directeur van de vestiging Leeuwarden, investeert Friese Poort stevig in gelijke kansen voor alle leerlingen. Het gaat dan onder andere om een warme overdracht tussen vmbo-scholen en Friese Poort.

Kwetsbare jongeren

Volgens Alice Muller, collega-bestuurder van Remco Meijerink, neemt de problematiek van kwetsbare jongeren op alle schoolniveaus toe. Friese Poort slaagt erin een zeer laag uitvalpercentage te realiseren – met ongeveer 3,5% uitval scoort de Friese school zeer goed – maar het voortijdig schoolverlaten dreigt weer toe te nemen. Een verklaring daarvoor is de zogenaamde groenpluk: werkgevers nemen jongeren al in dienst voordat de opleiding is afgerond. Als het economisch minder gaat, kunnen deze werknemers zonder diploma in de problemen komen.

Complimenten

Minister Van Engelshoven was bijzonder complimenteus in haar speech. Volgens de minister loopt Friese Poort voorop met de ruime aandacht voor brede vorming en burgerschap. Friese Poort slaagt er volgens haar in om voor studenten de doorgang naar de samenleving te zijn: ‘U levert een geweldige bijdrage aan de samenleving’. De problematiek van kwetsbare jongeren kan de school volgens Van Engelshoven niet alleen oplossen. De minister roept iedereen – werkgevers, jeugdzorg, gemeenten – op om mee te helpen om deze jongeren te helpen: ‘Scholen kunnen dit niet alleen’. De minister levert zelf ook een bijdrage: de komende jaren wil zij 200 miljoen euro extra investeren in scholing en werk voor kwetsbare jongeren.

©Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Lees ook: Studenten Friese Poort op empathie-avontuur