Kabinet stemt in met eisen aan vakinstructeurs

Voor instructeurs in het mbo gelden vanaf 1 augustus 2018 didactische, vakinhoudelijke en pedagogische kwaliteitseisen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Vakinstructeurs worden daarmee ‘volwaardig lid van de onderwijsteams’, stelt minister Van Engelshoven.

De bekwaamheidseisen zijn vorig jaar ontwikkeld door de beroepsvereniging voor opleiders in het mbo (bvmbo). In juni bood de bvmbo de eisen aan toenmalig minister Bussemaker aan. De eisen maken duidelijk waar vakinstructeurs in het mbo aan moeten voldoen. Het gaat onder andere om vakinhoudelijke kennis, maar ook pedagogisch-didactische vaardigheden. De bvmbo is een beroepsvereniging voor alle opleiders in het mbo: docenten, instructeurs en onderwijsassistenten.

Erkenning
Minister Van Engelshoven ziet de bekwaamheidseisen als erkenning voor het werk dat de vakinstructeurs doen. ‘Doordat de instructeur moet voldoen aan deze eisen weet je zeker dat hij of zij niet alleen beschikt over de juiste dosis vakkennis, maar ook in staat is om die goed over te brengen op studenten. Hiermee is de instructeur volwaardig lid van het onderwijsteam en zijn we zeker van goede onderwijskwaliteit.’

Lees hier de bekwaamheidseisen

Lees ook: Bekwaamheidseisen ondersteunend personeel geformuleerd