Kantine gezond, automaat nog niet

De kantines van veel mbo-scholen bieden steeds vaker gezonde voeding aan. Maar het aanbod uit de automaat blijft achter. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Van de 88 mbo-scholen die aan het onderzoek meededen, besteedt het overgrote deel de afgelopen jaren meer aandacht aan gezonde voeding. Kantines bieden meer producten uit de Schijf van Vijf aan en minder snoep, snacks en frisdrank. Grote spelbederver is de automaat. Die biedt op de meeste scholen alleen nog maar ongezonde producten, zoals snoep en frisdrank. Bij slechts 11 procent van de scholen bevat de automaat ook versproducten. Daar valt dus nog een wereld te winnen, constateert staatssecretaris Martin van Rijn, opdrachtgever van het onderzoek. ‘Scholen zijn een cruciale schakel om jongeren mee te nemen in gezond gedrag. De kantines gaan de goede kant op. Dus de wil is er wel, maar het effect zou veel groter zijn als het aanbod in de automaten gezonder wordt. Dat blijft nog steeds achter, terwijl er echt goede alternatieven zijn. Meer snackgroente, minder snoep!’

Programma’s
Niet alleen is het voedingsaanbod op scholen gezonder geworden, ook informeren scholen studenten beter over voeding. Vaak gebeurt dit in het kader van een project of programma, zoals De Gezonde School of De Gezonde Schoolkantine. Scholen die aan zo’n programma meedoen, stimuleren studenten om voor het gezonde alternatief te kiezen. Bijvoorbeeld door gezonde producten beter zichtbaar aan te bieden en goedkoper te maken. Veel mbo-scholen hebben de afgelopen jaren al het vignet ‘Gezonde School’ gehaald.

Beleid
Nog meer dan nu zouden scholen gezonde voeding kunnen vastleggen in beleid. Nu gebeurt dat nog maar bij 50 procent van de scholen. Slechts een paar scholen maken afspraken met eetgelegenheden in de buurt van de school, zoals een snackbar of supermarkt. ‘Op aspecten als het vastleggen in schoolbeleid en de aandacht tijdens de lessen, is nog winst te behalen’, aldus Matthijs van den Berg van het RIVM.

Lees hier het volledige RIVM-onderzoek

Foto: Claudia Otten / MA