Het plan van het kabinet om het Regionaal Investeringsfonds af te schaffen leidt tot teleurstelling bij Katapult. De organisatie wil goede ideeën over de toekomst van publiek-private samenwerking verzamelen.
Katapult is in 2017 opgericht als samenwerkingsverband van de Centra voor Innovatief Vakmanschap. In deze centra werken onderwijs, bedrijfsleven en regionale overheid samen aan innovatie van beroepsopleidingen. De belangrijkste financiële bron van deze centra wordt gevormd door het Regionaal Investeringsfonds. Het is dan ook logisch dat Katapult niet blij is met het voornemen van het ministerie van Onderwijs om het investeringsfonds af te bouwen. ‘Als Katapult zijn we teleurgesteld in de plannen om het RIF te annuleren’, zo stelt de organisatie droogjes.
Succesvol
Volgens Katapult zijn sinds 2014 ruim tweehonderd publiek-private samenwerkingen tussen scholen, overheid en bedrijfsleven tot stand gekomen. Daarmee levert het investeringsfonds een grote bijdrage aan het opleiden van vakmensen van de toekomst. Dankzij cofinanciering is er door het bedrijfsleven, gemeenten, provincies en andere partijen 432 miljoen euro in het onderwijs geïnvesteerd. Volgens Katapult is het investeringsfonds aantoonbaar succesvol in het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat geldt in het bijzonder voor cruciale sectoren als de energietransitie en de zorg.
Ideeën
In de reactie op de website lijkt Katapult zich bij voorbaat neer te leggen bij de beëindiging van het investeringsfonds. ‘Hoewel de RIF-regeling nog tot 2028 beperkt beschikbaar blijft, zal deze daarna worden stopgezet’, schrijft Katapult. Maar de organisatie gaat niet bij de pakken neerzitten. Katapult wil de komende tijd op zoek naar nieuwe manieren om de samenwerking tussen scholen en bedrijven te versterken. Wie daarover ideeën heeft, kan contact opnemen met Katapult.
Bekijk hier de reactie van Katapult op de afschaffing van het investeringsfonds.