Kennisuitwisseling met China biedt perspectief

Een aantal Nederlandse en Chinese mbo-scholen ging bij elkaar op bezoek om elkaars onderwijs beter te leren kennen. Deze Chinees-Nederlandse samenwerking heeft veel perspectief, zo concludeert Nuffic in een rapport.

In mei brachten 21 enthousiaste Chinese docenten een bezoek aan Nederland in het kader van het Sino-Dutch mbo Shadowing Program. De ingevlogen docenten bezochten tien Nederlandse mbo-scholen, waarvan de docenten eerder dit jaar op reis gingen naar de provincie Jiangsu in China. Het uitwisselingsproject duurde twee keer een week, waarin de betrokken docenten veel kennis opdeden. De verschillen tussen de beroepsopleidingen in beide landen zijn namelijk groot. China richt zich voornamelijk op de overdracht van kennis, de Nederlandse opleidingen zijn veel praktischer ingericht.

Duurzame samenwerking
Het doel van het programma is om kennis en begrip van het beroepssysteem en de instituten te verbeteren. Daarnaast is de ontwikkeling van een duurzame samenwerking van de beroepssector met China speerpunt. Hiervoor zijn met wederzijdse instemming de vier meest kansrijke sectoren uitgekozen: gezondheidszorg, gastvrijheid, landbouw en design/IT.

Partnerovereenkomsten
De verschillende scholen zijn bovendien in gesprek over verdere samenwerking. Twee Chinese en twee Nederlandse scholen hebben tijdens de plenaire afsluiting zelfs al officiële partnerovereenkomsten gesloten. Peter Mulder, van het ministerie van OCW: ‘Al jaren hebben we contact met het Chinese ministerie van onderwijs om een samenwerking aan te gaan op het gebied van beroepsonderwijs, dus een partnerschap met China is zeer gewenst. Het Job Shadowing programma is hierin een perfect instrument geweest: nu is het tijd om die samenwerking te verdiepen en te versterken.’

Download hier het rapport ‘Sino-Dutch VET job shadowing program’.

Lees ook: Nederlandse mbo-docenten op bezoek in China