Keuzegids wijst 204 excellente topopleidingen aan

De kans op een baan na een mbo-studie is de komende jaren iets groter dan na een hbo- of universitaire opleiding. Bovendien krijgen 204 opleidingen het keurmerk ‘Topopleiding’. Dat blijkt uit de Keuzegids Mbo 2015.

De Keuzegids Mbo verschijnt ieder jaar. De gids brengt de kwaliteit van 1.500 mbo-opleidingen in kaart. Deze opleidingen werden onder meer beoordeeld op studiesucces, studententevredenheid en rapporten van de onderwijsinspectie. Op basis van de beoordeling hiervan – met een maximum van 100 punten – kunnen aankomende mbo’ers een betere keuze maken voor een opleiding, zo is de gedachte achter de keuzegids.

Kans op baan
Bij die keuze is de kans op een baan een belangrijke factor. Uit de Keuzegids van 2015 blijkt dat de kans op een baan na een mbo-studie iets groter is dan na een opleiding in het hoger onderwijs. Voor 30 procent van de werkzoekende mbo’ers verwachten de schrijvers van de Keuzegids een ‘redelijk’ tot ‘zeer goed’ perspectief op een baan, tegen 20 procent in het hbo en 16 procent in het wetenschappelijk onderwijs. Vooral in de techniek en in de zorg zijn straks veel vacatures. Ook mbo’ers met een diploma van een secretariële opleiding op zak, kunnen snel aan een baan komen. In deze branche gaan de komende tijd veel mensen met pensioen.

Vertekend beeld
Bovenstaande cijfers geven wel een ietwat vertekend beeld. Ongeveer de helft van de mbo’ers studeert na het mbo-diploma verder. Dat vermindert de concurrentie tussen mbo-gediplomeerden op de arbeidsmarkt en vergroot dus de kans op een baan. De mbo’ers die na hun opleiding verder studeren gaan straks als hbo- of universitair afgestudeerde aan de slag. Dit vergroot juist de concurrentie op die niveaus.

Topopleidingen
Als eerbetoon aan scholen die een goede onderwijskwaliteit bieden, heeft de gids aan de beste scholen een ‘kwaliteitszegel topopleiding’ toegekend. Daarvoor moet een school in de ranglijst van een vakgebied een score van minstens 75 punten van de 100 halen. Dat gebeurt in totaal bij 204 van de 1.500 beoordeelde sets opleidingen.

De Keuzegids is hier te bestellen.