‘Kies MBO’ nieuwe centrale portal voor studiekeuze

De portal ‘KiesMBO’ moet het centrale informatiepunt worden voor jongeren die een mbo-opleiding willen kiezen.

De portal is het afgelopen jaar ontwikkeld door SBB. De site integreert de informatie uit al langer bestaande hulpmiddelen als MBO Stad en de studiebijsluiter. Op donderdag 8 november werd de portal gepresenteerd door minister Ingrid van Engelshoven. Volgens de minister bevat ‘Kies MBO’ betrouwbare informatie over werkvelden, beroepen en opleidingen. Ook is er informatie over de tevredenheid van studenten en de kans op werk. ‘Zo kunnen studenten door het bos de bomen zien en de verstandige keuze maken die bij past bij hun plaatje van de toekomst’, aldus de minister.

Jongeren betrokken
Volgens Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, hebben jongeren meegedacht over de inrichting van de nieuwe portal: ‘Om ervoor te zorgen dat de portal aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep, zijn jongeren vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van KiesMBO.nl. Vanaf nu is er één plek waar alle informatie over ons mooie mbo samenkomt. De combinatie van informatie over zowel opleidingen als beroepen is een goed voorbeeld van de kracht van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven binnen SBB.’

Studiekeuzegedrag
De ontwikkeling van ‘KiesMBO’ is bijna twee jaar geleden aangekondigd door toenmalig minister Jet Bussemaker. Zo’n portal zou volgens Bussemaker studenten helpen de juiste studiekeuze te maken. Inspiratiebron hierbij was Studiekeuze123, de keuzeportal voor het hbo.