Kleine scholen scoren goed in Keuzegids

Scholen met kleinschalig onderwijs scoren goed in de ranglijst van mbo-instellingen. De christelijke scholen Hoornbeeck en Menso Alting voeren – net als vorig jaar – de ranglijst van de Keuzegids mbo aan.

De Keuzegids mbo brengt jaarlijks in beeld welke scholen de beste opleidingen aanbieden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bronnen als de JOB-monitor, diplomagegevens van DUO en arbeidsmarktgegevens van het ROA. Via een complexe bewerking komt de Keuzegids per opleiding tot een ranglijst van beste scholen. De Keuzegids is op deze manier zeker een nuttig hulpmiddel voor iedereen die een mbo-opleiding wil gaan volgen.

Beste scholen
Net als vorig jaar komen twee christelijke mbo-instellingen, het Hoornbeeck College (met vestigingen in onder andere Amersfoort, Gouda en Goes) en ROC Menso Alting (Groningen en Zwolle), als beste uit de bus. Er lijkt een duidelijk verband te zijn tussen kleinschaligheid en beoordeling. Kleine scholen als de genoemde christelijke instellingen, maar ook De Rooi Pannen (Tilburg) en ROC Rivor (Tiel), zijn terug te vinden in de top 5. Grote uitzondering is het Koning Willem I College (Den Bosch), dat als ‘breed’ ROC op de derde plaats van de ranglijst is terechtgekomen. Vorig jaar stond het Koning Willem I College nog op plek 4.

Randstad
Opvallend is verder dat de mbo-scholen in de Randstad aan de staart van de ranglijst terug te vinden zijn. Uitzondering hier is ROC TOP (Amsterdam en Almere). Net als vorig jaar staat ROC TOP als enige mbo-school uit de Randstad in de top tien. Hierbij kan een rol spelen dat ROC TOP een relatief kleine mbo-instelling is. Een nieuw bewijs dat kleinschaligheid de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt?

De Keuzegids mbo 2016 is hier te bestellen.