Kleine verschuivingen in ranglijst Keuzegids mbo

De nieuwe ranglijst van de Keuzegids mbo bevat slechts kleine wijzigingen. Voor het dertiende jaar op rij krijgt het Hoornbeeck College de hoogste ranking. Het Vista College is een opvallende stijger.

Ook in tijden van corona publiceert de Keuzegids mbo zijn jaarlijkse ranglijst van beste mbo-scholen en opleidingen. De oordelen zijn voor een groot deel gebaseerd op de JOB-monitor uit juni 2020. Voor de vorige ranglijst vormden deze gegevens ook al een belangrijke bron. Daarnaast maakt de Keuzegids gebruik van openbare gegevens over onder andere studiesucces. Bij de beoordeling wordt niet gecorrigeerd voor belangrijke factoren als de samenstelling van de studentpopulatie. Mede hierdoor scoren mbo-scholen uit de Randstad steevast minder goed in de Keuzegids. Om aan deze kritiek tegemoet te komen, presenteert de gids nu ranglijsten per regio.

Biblebelt

Net als voorgaande jaren voert het Hoornbeeck College, de reformatorische school met diverse vestigingen in de ‘Biblebelt’, het beste. En op de tweede plaats staat, net als vorig jaar, een andere reformatorische mbo-school: Menso Alting. Knap is de derde plek van ROC van Twente. Daarmee is deze school ook de beste brede mbo-school van Nederland. Friese Poort staat op een fraaie vierde plaats. Deze school kwam in 2019 voor het eerst de top tien binnen en lijkt op weg naar een podiumplek. In dat geval zou het volledige podium worden bezet door mbo-scholen op reformatorische grondslag.

Dankbaar

Willem de Potter, voorzitter van het college van bestuur van het Hoornbeeck College, reageert dankbaar: ‘Ik ben toch elke keer weer verrast door het oordeel van de Keuzegids. Deze uitslag is een groot compliment voor al onze docenten en studenten. Ze hebben in een moeilijke en uitdagende tijd ons onderwijs vormgegeven op nieuwe manieren. En nog, want ook deze week vinden alle lessen weer digitaal plaats. Het vroeg en vraagt dus veerkracht en creativiteit.’

Stijger

Een opvallende nieuwkomer in de top is het Vista College. Deze Zuid-Limburgse mbo-instelling, in 2019 ontstaan uit een fusie van Arcus en Leeuwenborgh, boekt de grootste stijging van alle scholen op de ranglijst en staat nu op de 11e plaats. Een andere school die in de lift zit is MBO Utrecht. Deze middelgrote instelling, met voornamelijk niveau 4-opleidingen, voert de Randstedelijke ranglijst aan. In de regio Zuid scoort ROC Ter Aa (Helmond en omgeving) het beste.

De nieuwe Keuzegids mbo is hier te bestellen

Lees ook: Hoornbeeck blijft beste mbo-school van Nederland