‘VISTA college’ nieuwe naam Arcus en Leeuwenborgh

Op feestelijke wijze werd donderdag 14 maart de nieuwe naam onthuld van Leeuwenborgh/Arcus. Als VISTA college gaat de fusieschool een verbindende rol spelen tussen het Zuid-Limburgse onderwijs en bedrijfsleven.

De naam VISTA verwijst volgens de fusieschool naar begrippen als visie, vitaliteit en vooruitzicht. De nieuwe school wil nadrukkelijk toekomstgericht zijn. Door de samenwerking kan de school beter inspelen op ontwikkelingen als demografische krimp en groeiende tekorten op de arbeidsmarkt. Het VISTA college telt zo’n 17.000 studenten en ongeveer 1.700 medewerkers.

Verbindende rol

Tijdens een symposium voorafgaand aan de onthulling van de nieuwe naam spraken vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en de regionale politiek de hoop uit dat de fusieschool een verbindende rol gaat spelen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Volgens Jos Kusters, bestuursvoorzitter van de nieuwe school, is het met de snel veranderende arbeidsmarkt belangrijk dat mbo-scholen klaar staan om werknemers tijdens hun loopbaan bij te scholen: ‘Als Nedcar snel nieuwe lassers nodig heeft, moeten wij daarop kunnen inspelen.’

Extra middelen

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, poneerde de stelling dat de overheid snel met extra middelen moet komen om leven lang ontwikkelen van de grond te krijgen. Wie een mbo-diploma behaalt zou later nog het recht moeten hebben om een extra diploma te behalen, bijvoorbeeld een associate degree. Theo Bovens, gouverneur van Limburg, sloot zich hierbij aan. Volgens Bovens, die ruim tien jaar geleden de term ‘leven lang leuteren’ introduceerde, moet onderwijs aan werkenden tot de corebusiness van het mbo gaan behoren. Dit onderwijs moet in zijn ogen daarom niet verzorgd worden door een aparte afdeling voor contractonderwijs. Volgens Heerts zou het een goede zaak zijn als scholen zich ontwikkelen tot bedrijven en bedrijven tot scholen.

Bekijk de website van de nieuwe school

Lees ook: Akkoord voor fusie tussen Leeuwenborgh en Arcus