Komt Euroskills 2024 naar Nederland?

Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor het organiseren van EuroSkills 2024. Er is nog één concurrent: Denemarken.

WorldSkills Netherlands, de organisatie die de vakwedstrijden in Nederland organiseert, wil aan Euroskills 2024 een meerjarige campagne koppelen voor het stimuleren van vakmanschap. Volgens voorzitter Jan van Zijl is dat hard nodig: ‘Veel sectoren hebben tekorten aan vakbekwame arbeidskrachten. Tegelijk staan we voor grote uitdagingen, zoals de ontwikkeling van een duurzame economie. Een goed moment om burgers te doordringen van de betekenis van vakmanschap’, aldus Van Zijl.

Steun

Tal van organisaties, waaronder de MBO Raad, SBB en het ministerie van Onderwijs, ondersteunen de kandidatuur. Ook ondernemers steunen het plan. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland: ‘Het midden- en kleinbedrijf staat te springen om meer bekwame en ondernemende vakmensen. Een aantal beroepen dreigt zelfs uit te sterven, terwijl we echt niet zonder kunnen. Vakmensen zijn cruciaal voor de concurrentiekracht van het Nederlands bedrijfsleven. Met dit podium onderstrepen we het belang van vakmanschap en bieden we onze talenten de uitdaging om zich te meten met de top van Europa.’

Op 19 maart 2020 nemen de leden van WorldSkills Europe in Graz (Oostenrijk) een besluit over de toewijzing van de organisatie van EuroSkills 2024.