Koning onder indruk van innovatieve scheepvaartschool

Koning Willem-Alexander en minister Robbert Dijkgraaf zijn onder de indruk van het vooruitstrevende onderwijs aan het Scheepvaart- en Transport College. Maar de Rotterdamse school moet hard werken om voldoende studenten aan te trekken.

In de machinekamer van het opleidingsschip Ab Initio wordt duidelijk dat de koning vaker een boot van binnen heeft gezien. ‘Hoeveel vermogen heeft deze generator?’, vraagt hij losjes aan een student die de rondleiding verzorgt. Hij bestudeert aandachtig de hypermoderne apparatuur in de stuurhut. ‘Waarom zijn die monitoren zo laag geplaatst?’, informeert hij, terwijl hij al op de plek van de stuurman zit. Hij zou zo het ruime sop willen kiezen, zo lijkt het.

Oud-marinier

Als oud-marinier kan koning Willem-Alexander de innovatieve onderwijsomgeving van het Scheepvaart- en Transport College (STC) zeker waarderen. In een gesprek met docenten hoort hij echter dat de school moeite heeft om voldoende studenten aan te trekken. En dat terwijl de sector staat te springen om goed opgeleid personeel. In het Maritiem Techplatform, ondersteund door een subsidie van het ministerie van Onderwijs, werken bedrijven nauw samen met de school. Wie een opleiding aan het STC afrondt, kan direct aan de slag. Desondanks kost het moeite om voldoende jongeren te interesseren voor een nautische opleiding.

Lange termijn

In het afsluitende kringgesprek geeft minister Dijkgraaf als eerste Jan Bert Schutrops van Vopak, een wereldspeler op het gebied van tankopslag, het woord. Als het gaat om het opleiden van personeel hebben werkgevers volgens hem te weinig oog voor de lange termijn. Om vakkundig personeel te krijgen, moeten werkgevers langjarig investeren in opleidingen. ‘We moeten op een andere manier gaan samenwerken met scholen, op basis van een human capital agenda’, aldus Schutrops.

Imago

Voor het scheepvaartcollege is het belangrijk dat de sector een beter imago krijgt. Veel mensen denken dat werknemers in de haven nog steeds jute zakken sjouwen. In werkelijkheid gaat het vaak om hoogtechnologisch werk en is Rotterdam het ‘Sillicon Valley’ van de scheepvaartsector. Misschien is het ook wel goed om de platte boodschap dat je in de haven veel geld kunt verdienen te benadrukken. Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid heeft ook wel ideeën. Alle vmbo-scholen moeten techniek gaan aanbieden. En de overheid moet meer sturen op de opleidingskeuze van jongeren. ‘We hebben te veel hoogopgeleiden’, verzucht Willem-Alexander. ‘Vroeger hadden we de lts, maar het vmbo kampt met een verkeerd imago.’

Trots

Nadat het hoge bezoek is vertrokken kijkt gastheer Frits Gronsveld trots terug: ‘We zijn vereerd dat we de koning en de minister mochten ontvangen. We hebben laten zien wat een prachtig onderwijs wij geven en wat een gepassioneerde docenten wij hebben.’ En dan kan hij weer verder met de uitdagingen waar de school voor staat, zoals het tekort aan arbeidskrachten en de overgang naar duurzame energie. Gronsveld: ‘Het beroepsonderwijs speelt een cruciale rol bij het oplossen van deze problemen. Wij werken daar elke dag opnieuw aan’.