Koning Willem 1 College duurzaamste mbo-school

Het Koning Willem I College uit Den Bosch is verkozen tot duurzaamste mbo van Nederland. De prijs voor duurzaamheid, is dit jaar voor het eerst uitgereikt aan onderwijsinstellingen in het mbo. Tweede bij deze zogeheten SustainaBul MBO-uitreiking werd het Wellantcollege; op de derde plek belandde het Friesland College.

De overige deelnemende mbo-scholen waren het CITAVERDE college, de Herman Brood Academie, ROC TOP, SCALDA, TERRA en ZONE.College. Alle deelnemers vulden een vragenlijst in die gaat over de mate van duurzaamheid in hun onderwijs, de praktijk, de bedrijfsvoering en de integrale benadering daarvan. De antwoorden moesten worden onderbouwd met bewijsstukken.

Duurzame curricula

Op vrijdag 13 december werd in Amsterdam, ‘The art of GREEN thinking’, een symposium over duurzaamheid in het mbo, bekendgemaakt dat het Koning Willem I College de duurzaamste mbo-school van Nederland is. De Bossche onderwijsinstelling heeft duurzame curricula bij vijf onderwijsafdelingen (horeca, bouw, ict, fashion en techniek), een beleid voor duurzame en gezonde catering, dienstfietsen, een elektrische auto, watertappunten, overal ledverlichting en een flinke CO2-reductie afgelopen drie jaar. Ook het duurzaam inkoopbeleid, 900 zonnepanelen, het energiedak en het compenseren van vliegreizen leverden punten op in de vragenlijst.

UNESCO-gedachtegoed

Het Koning Willem I College heeft duurzaamheid al vele jaren verankerd in zijn kernwaarden. Als UNESCO-school zet het college zich in voor een betere wereld en versterking van duurzaamheid. Het college maakt studenten en medewerkers vertrouwd met het UNESCO-gedachtegoed, wat zich onder andere richt op vrede en mensenrechten. Op die manier levert de school ook een bijdrage aan een betere wereld.

Duurzame Docent

SustainaBul MBO is een project vanuit Coöperatie Leren voor Morgen, die zich inzet om duurzaamheid in het onderwijs te verankeren. Al eerder maakte de organisatie bekend dat Marije van Bommel, werkzaam bij de Herman Brood Academie in Utrecht, is verkozen tot Duurzame Docent MBO 2019. Zij ontwikkelde het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’ en gaf met De Wereldband workshops aan kinderen waarbij van afval muziekinstrumenten worden gemaakt.