Koning Willem I College lanceert ondernemersopleiding

Het Bossche Koning Willem I College is een nieuwe opleiding voor ondernemende studenten gestart: de BOL-opleiding Vakman-Ondernemer. Het doel: in één jaar een eigen een eigen bedrijf opzetten én een mbo-niveau 4 diploma halen.

De opleiding Vakman-Ondernemer springt in op de groeiende behoefte van studenten om als éénpitter aan de slag te gaan, vertelt docente Suzanne Broeders van het Koning Willem I College. Zij gaat met haar collega’s Bart Hermsen en Bert Verhoeven de lessen verzorgen: ‘In het mbo worden studenten op dit moment vooral nog opgeleid om een beroep te gaan uitoefenen in dienstverband. Maar velen van hen gaan uiteindelijk toch als zzp’er aan de slag. Als ze die stap zetten, blijkt dat in de praktijk toch best moeilijk te zijn. Daarom is het mooi dat bij deze opleiding het leren van ondernemersvaardigheden en het opzetten van een eigen bedrijf hand in hand samengaan.’

Reisbureau

De nieuwe opleiding gaat van start met studenten die aangegeven hebben graag hun eigen bedrijf te willen opzetten. Opvallend daarbij is dat de studenten allerlei verschillende richtingen op willen met hun onderneming. ‘Een van de studenten wil bijvoorbeeld een chauffeursdienst oprichten, een ander gaat aan de slag als meubelmaker en een derde wil het reisbureau van zijn ouders voortzetten’, aldus Broeders. ‘Het zijn dus hele verschillende ondernemingen, die allemaal een eigen aanpak vergen. De studenten gaan vier dagen in de week naar school en daarnaast één dag per week stagelopen bij een bedrijf dat actief is in de branche waarin zij zelf willen gaan ondernemen. Tegelijkertijd willen we een aantal ervaren ondernemers betrekken bij de opleiding, zodat de jongeren ook van hen kunnen leren.’

Tijdens de opleiding wordt de studenten geen standaard lesprogramma aangeboden. Ze gaan actief aan de slag met het opstarten van hun bedrijf. Indien zij vragen hebben, kunnen de studenten bij een van de begeleiders terecht.

Innovatie

Naast begeleiders kunnen de jonge ondernemers ook gebruik maken van de kennis en kunde die aanwezig is binnen OndernemersLift+, een organisatie die groei en innovatie voor ondernemers binnen het MKB in Noordoost-Brabant ondersteunt, faciliteert en stimuleert. Broeders: ‘Zij beschikken niet alleen over een groot netwerk, maar kunnen onze studenten via bijvoorbeeld de Start-Up Booster met tal van andere zaken verder helpen.’ Verder zijn er plannen om samen te gaan werken met de ondernemersprogramma’s en -opleidingen van HAS Hogeschool en Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.