De bezuiniging die minister Bruins wil doorvoeren op de subsidieregeling praktijkleren is in strijd met de ambitie van het kabinet om meer vakmensen op te leiden.
Dat betoogt Jan Paternotte, Tweede-Kamerlid van D66. Op dinsdag 1 oktober stelde hij hierover mondelinge vragen aan het kabinet. Vanwege onder andere de energietransitie is er in Nederland de komende jaren sprake van een tekort van tienduizenden vakmensen. ‘Waarom bezuinigt het kabinet dan 150 miljoen op leerbanen?’, zo wil Paternotte weten.
Actieplan groene banen
Namens het kabinet probeerde klimaatminister Sophie Hermans de Tweede Kamer gerust te stellen. Het nieuwe kabinet houdt vast aan het Actieplan groene en digitale banen van het vorige kabinet. Volgens dit actieplan, opgesteld begin 2023, zijn werkgevers, werknemers en overheden gezamenlijk verantwoordelijk voor de aanpak van tekorten op de arbeidsmarkt. In dit plan wordt ook de subsidieregeling praktijkleren genoemd. Een evaluatie zou moeten uitwijzen in hoeverre deze regeling bijdraagt aan het bestrijden van tekorten op de arbeidsmarkt.
Evaluatie
Uit de evaluatie die in mei 2023 beschikbaar kwam, bleek dat de subsidieregeling praktijkleren goed werkt. Voor bijna een derde van de werkgevers is de subsidieregeling zelfs een belangrijke motivator om een leerbaan aan te bieden. Bovendien wees de evaluatie ook uit dat de subsidieregeling doelmatig is. Om die redenen besloot minister Dijkgraaf de regeling te verlengen tot 1 januari 2029. In december 2023 schreef Dijkgraaf aan de Tweede Kamer: ‘Het doet mij deugd om te delen dat ik de Subsidieregeling praktijkleren voor een periode van vijf jaar heb verlengd. Hiermee kom ik werkgevers tegemoet in de investering die de begeleiding vraagt, met als doel om hen te stimuleren om praktijkleerplaatsen aan te bieden. De regeling is belangrijk voor het aantal leerplekken dat werkgevers kunnen bieden en de begeleiding die ze kunnen geven. Met name mkb-bedrijven in de techniek en werkgevers in de zorg gebruiken de subsidie.’
Bezuiniging
Minister Hermans kwam in haar reactie tijdens het mondelinge vragenuurtje niet toe aan een inhoudelijke reactie op de kritiek van Paternotte. Uiteindelijk is deze bezuiniging primair de verantwoordelijkheid van de minister van Onderwijs (Eppo Bruins). In een Kamerdebat over wetenschapsbeleid op 3 oktober stelde Bruins dat het mbo bij de bezuinigingen wordt ontzien: ‘Ik bezuinig niet op het mbo, ik wil dat zoveel mogelijk ontzien omdat daar vakmensen worden opgeleid die ons land hard nodig heeft.’ Of de bezuiniging op de subsidieregeling uiteindelijk wordt doorgevoerd zal duidelijk moeten worden bij de behandeling van de Onderwijsbegroting, die voor eind november gepland staat.
Lees hier het verslag van het mondelinge vragenuur (1 oktober 2024)