Kwaliteitsplannen: ‘Scholen maken te weinig keuzes’

De mbo-scholen maken in hun kwaliteitsagenda’s voor de komende jaren weinig scherpe keuzes. Ze kiezen ervoor om de beschikbare middelen verspreid in te zetten over alle mogelijke thema’s. Urgente problemen worden hierdoor onvoldoende aangepakt.

Die scherpe kritiek uit minister Eppo Bruins in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de Werkagenda mbo en het Stagepact. Het afgelopen jaar hebben alle mbo-scholen hun verbeterplannen voor de komende jaren vastgelegd in kwaliteitsagenda’s. De agenda’s zijn inmiddels allemaal goedgekeurd door de minister. De scholen kunnen daarom de komende jaren rekenen op extra kwaliteitsgelden.

Kritiek

In het ideaalplaatje van het ministerie van Onderwijs maakt iedere mbo-school in de kwaliteitsagenda in de eerste plaats een analyse van de eigen sterke en zwakke punten. Op basis van deze zelfanalyse kunnen scholen vervolgens de beschikbare kwaliteitsmiddelen gericht inzetten op de voor hen meest urgente knelpunten. Het ministerie constateert echter dat scholen scherpe keuzes vermijden en de middelen verspreid inzetten op alle mogelijke thema’s. Dit leidt tot versnippering. Het ministerie vreest dat scholen hierdoor te weinig voortgang zullen boeken op de grootste uitdagingen. Minister Bruins wil hierover het gesprek aangaan met de scholen.

Kritiek

Als voorbeeld wijst de minister op het thema ‘opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst’. Scholen zouden op basis van een analyse van toekomstige regionale arbeidstekorten scherpe keuzes kunnen maken in hun opleidingsaanbod. Dit gebeurt echter niet, zo constateert de minister. Hij noemt dit zorgelijk, omdat ook op landelijk niveau de aanpak van ‘kansrijk opleiden’ is gestrand. Minister Bruins noemt het ‘essentieel’ dat scholen op dit punt stappen zetten. Hij wil daarom in het najaar zelf komen met een aanpak voor het opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

Stages

Ook op het gebied van stages constateert de minister een afwachtende houding bij veel scholen. Scholen maken nog te weinig werk van het verbeteren van de begeleiding bij stages. Scholen die op dit punt slecht scoren tonen in hun kwaliteitsagenda’s niet meer ambitie dan scholen die dit al aanmerkelijk beter doen. Ook op dit punt wil minister Bruins binnenkort in gesprek met de sector.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de Werkagenda en het Stagepact

Lees ook: Werkgevers trekken handen af van ‘kansrijk opleiden’