Leren van de Tour de France en het WK Beachvolleybal

Tot zondag doen studenten van ROC Mondriaan in Den Haag beroepservaring op bij het WK Beachvolleybal. En bij het andere grote sportevenement dit weekend – de Tour de France – creëren studenten van de Event Academie van MBO Utrecht een Frans dorpsplein.

Tot zondag 5 juli is Nederland gastland voor het WK Beachvolleybal. Er doen bijna honderd teams mee uit tientallen landen. Zij spelen hun wedstrijden in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Den Haag. Het is een groots evenement, dat zich prima leent om ervaring op te doen. Vandaar dat ROC Mondriaan 200 studenten beroepsmatig een rol laat spelen in het Haagse aandeel van evenement. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het WK Beachvolleybal Den Haag heeft extra ondersteuning in huis en de mbo-studenten leren hun vak in de praktijk.

Beroepspraktijkvorming
Een groep van 150 studenten van de School voor Toerisme en Recreatie hebben bij het WK Beachvolleybal onder andere een rol als begeleider bij de balspellen op de zandstrook, bij de zogeheten ‘Smashmeter’ en als host(ess) in het Beachstadion. De Ambassade van Den Haag, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor een gastvrij imago van de stad, helpt ook met de opvang van de bezoekers. De Mondriaanstudenten kregen instructie van enkele city hosts van de Ambassade. Met behulp van diverse rollenspellen maakten ze duidelijk hoe een student een perfect visitekaartje voor Den Haag kan zijn tijdens het komende evenement.

Zaklopen en lasso-werpen
Ook doen zo’n zeventig studenten van de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen mee. Gedurende drie dagen komen grote groepen Haagse scholieren naar het evenement. De sportstudenten van ROC Mondriaan verzorgen voor de scholieren spelletjes als zaklopen en lasso-werpen op het Plein en zij maken met de scholieren een speurtocht waarbij het Haags Historisch Museum en de Gevangenpoort worden bezocht.

Frankrijk aan de singel
Ook rondom de Tour de France, die zijn Grand Départ dit jaar beleeft in Utrecht, zijn allerlei nevenactiviteiten te bezoeken en te bewonderen. Een daarvan wordt georganiseerd door studenten van de Event Academie van MBO Utrecht: Frankrijk aan de Singel. Bij dit side event wordt aanstaande zaterdag het Servaas Bolwerk (bij de Sterrenwacht in Utrecht) omgetoverd tot een knus Frans dorpsplein. Je kunt hier struinen langs echte Parijse bouqinistes langs het water: Utrechtse boekhandelaren en antiquariaten betrekken de oever van de Singel bij het Lepelenburg, zodat je in het assortiment van Frans(talig)e klassiekers en andere tweedehands literaire schatten kunt snuffelen, terwijl je het peloton van dichtbij voorbij ziet komen.

Chansons
Daarnaast is er straattheater van Troubamour, staan er foodtrucks met typische Franse producten, zijn er optredens (Franse chansons!) en kun je uiteraard een potje petanque spelen. Kinderen kunnen bovendien hun eigen druivensap stampen. Frankrijk aan de Singel opent om 10.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Bekijk hier het filmpje dat de studenten hebben gemaakt over Frankrijk aan de Singel.