Leverancier van boeken stopt met dienstverlening mbo

Studieboeken leverancier Studers is gestopt met het leveren van diensten voor het mbo. Studentenorganisatie JOB maakt zich zorgen.

Dat er problemen waren bij Studers was al langer bekend. Aan het begin van het schooljaar had de leverancier grote moeite boeken op tijd bij studenten te krijgen. Die problemen deden zich opnieuw voor in januari. Voor moederbedrijf The Learning Network is dit reden geweest om de activiteiten voor het mbo volledig te staken. Het bedrijf gaat zich nu volledig richten op het voortgezet onderwijs, onder andere via het merk VanDijk. Door het staken van de mbo-activiteiten verliezen zo’n 25 medewerkers hun baan. Eigenaar Hans van der Wind, miljonair en CDA-donateur, neemt tijdelijk de operationele leiding van het bedrijf over.

Zorgen

Studenten vrezen dat het wegvallen van Studers de prijs van studieboeken omhoog stuwt. Studers was verreweg de grootste leverancier voor het mbo. Milan Safy van studentenorganisatie JOB: ‘De kosten van studiemateriaal zijn al hoog. Wij zijn bang dat dit voor mbo-studenten tot nog hogere kosten zal leiden.’ Volgens Jeroen Borgsteede van MBOwebshop zijn die zorgen echter niet nodig: ‘Studenten kunnen op een heleboel plekken kopen en dat is straks nog steeds zo. Je kunt vaak bij uitgevers rechtstreeks kopen, er is bol.com en zo zijn er een heleboel mogelijkheden.’ MBOwebshop is met een marktaandeel van zo’n 33% nu de grootste speler op de studieboekenmarkt voor het mbo.

Kamerbrief

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Dijkgraaf dat hij in nauw contact staat met de MBO Raad over de gevolgen van het wegvallen van Studers. De belangenorganisatie van mbo-scholen spant zich in om de gevolgen voor studenten te minimaliseren. Dijkgraaf maakt zich ook zorgen over de marktverhoudingen. Met raden en ketenpartners bekijkt hij hoe de toegankelijkheid  en keuzevrijheid van leermiddelen geborgd kan worden.

Op de website van de MBO Raad staan Vijf vragen en antwoorden over stoppen Studers

Lees ook: Veel studenten wachten nog op studieboeken