Luistertip!

COLUMN | Het is niet helemaal mijn stijl (hoewel ik lang geleden propper op Mallorca ben geweest), maar ik wil graag een beetje reclame maken voor de podcast ‘Het beste voor je kind’, die we als gemeente samen met jongeren, ouders en professionals hebben gemaakt.

Het is geen verrassing dat we in Utrecht al een poos bezig zijn met het verbeteren van de positie van het mbo. Dat doen we op verschillende manieren. Natuurlijk door gesprekken te voeren met bijvoorbeeld studentenverenigingen of de organisatie van de UIT, om te kijken hoe we het studentenleven voor mbo-studenten net zo toegankelijk kunnen maken als voor hbo- of wo-studenten. Daar hebben we gelukkig al aardig wat stappen in gezet, maar we zijn er nog (lang) niet. Daarom werken we ook mee aan campagnes, bijvoorbeeld die van de Utrechtse mbo-instellingen die pasgeleden opende op Utrecht Centraal. Titel: Talentenmaatschappij. Doel: Meer gelijkwaardigheid in het onderwijs, met ruimte en aandacht voor álle talenten.

En nu is er dus een podcastserie, specifiek gericht op ouders, over wat nou de beste schoolroute is voor hun kind. Gepresenteerd door Karim Amghar, mbo-docent en schrijver van het boek ‘Maar dat begrijp jij toch niet’, dat binnenkort verschijnt. Zijn boek gaat over het onderschatte belang van het mbo, en dat is precies waar wij elkaar vinden: hoe kwalijk het is dat mbo-studenten nog steeds te maken hebben met vooroordelen en onderwaardering, terwijl ze onmisbaar zijn voor de samenleving. Ik ben hartstikke blij dat Karim de podcast wilde hosten; het leverde heel mooie gesprekken op.

Bijvoorbeeld tussen Sara en haar vader Eduard over de doorstroomtoets, tussen Kayleigh en haar oma Gerda over de invloed van je thuissituatie op je schoolprestaties, of tussen Celine en haar moeder Shyra over haar overstap van 3-vwo naar het mbo. Wat zo bijzonder is aan deze gesprekken, is dat er blijkbaar toch dingen zijn die je níet van elkaar weet, hoe goed je elkaar ook kent – dus dat jongeren gebeurtenissen anders ervaren of er een andere betekenis aan geven dan hun vader, oma of moeder.

Daarnaast komen er veel experts aan het woord, onder wie mbo-expert Elijah Alvares over stigma’s rondom het mbo, socioloog Milio van der Kamp over kansenongelijkheid of docent Ikram Bouchal over hoe je je kind het beste kunt ondersteunen op de middelbare school. In de laatste aflevering blik ik samen met mbo-student Menno Adelaar en politicoloog Tim ‘S Jongers vooruit op de overgang van een selectie- naar een talentenmaatschappij, waar we ons als stad stevig voor inzetten.

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, dat geef ik toe, maar ik ben écht onder de indruk van ‘Het beste voor je kind’, en dan natuurlijk met name van de openhartige verhalen van iedereen die aan de podcast heeft meegewerkt. Dus ben je nog op zoek naar goede voornemens voor het nieuwe jaar, dan is dit mijn tip: luisteren die podcast!

Tot zover deze reclame. Zo zie je maar dat een baantje als propper altijd van pas komt.

Dennis de Vries is wethouder mbo in Utrecht. Lees alle columns van Dennis hier.