Lyon organiseert 47e editie WorldSkills in 2023

Lyon organiseert de 47e WorldSkills in 2023. WorldSkills-leden stemden gisteren met 44 stemmen voor de Franse stad tijdens de Algemene Ledenvergadering van 2019 in Kazan (Rusland).

Het resultaat leidde tot een uitbundig jubelende Franse delegatie, waaronder de minister van Arbeid, Muriel Penicaud, en een spontane weergave van het Franse volkslied, Le Marseillaise, door leden van het Franse team. Maar er was ook teleurstelling voor Achi (Japan). Hun bid kwam, ondanks een ijzersterke presentatie, 20 stemmen tekort.

Macron

De kandidatuur van Lyon werd ondersteund door de Franse president, Emmanuel Macron. In een videoboodschap gaf hij zijn volledige steun aan Lyon 2023. Macron: ‘De doelstellingen van WorldSkills zijn volledig in lijn met ons beleid van Frankrijk inzake beroepsopleidingen en onderwijs. Daarom steun ik volmondig de Franse kandidatuur voor de WorldSkills in 2023.” Het resultaat liet Michel Guisembert, de officiële afgevaardigde en president van WorldSkills Frankrijk, niet onberoerd. Overweldigd door emotie was hij in eerste instantie niet in staat om collega-leden aan te spreken. Uiteindelijk herstelde hij zich: ‘Bedankt voor het vertrouwen. Ik kan verzekeren dat jullie niet teleurgesteld zullen zijn.’

Jubileum

Frankrijk organiseert voor de tweede keer het WK voor beroepen. In 1996 was Lyon ook de locatie voor de 33e WorldSkills. Simon Bartley, president van WorldSkills: ‘Gefeliciteerd Lyon met jullie presentatie. Frankrijk is een sterk lid van WorldSkills, we wensen hen veel succes met het werk in de komende jaren. Ik weet dat ze het geweldig zullen doen.’

Lyon is het op een na grootste grootstedelijke gebied in Frankrijk en de hoofdstad van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het omvat een belangrijk industrieel centrum en heeft een wereldwijde reputatie op het gebied van gastronomie. Het voorstel is om WorldSkills Lyon in september 2023 plaats te laten vinden. Het is voor Frankrijk een jubileum-jaar: in 1953 nam Frankrijk voor het eerst deel aan WorldSkills.