Maakt een forse loonstijging werk aantrekkelijker?

COLUMN | Eind maart sloot het CNV een mooi akkoord voor een nieuwe cao Rijk. Alle 150.000 Rijksambtenaren krijgen rond 10 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 2.300 euro. Complimenten daarvoor aan mijn collega Bart Schnoor, die namens CNV aan de onderhandelingstafel zat. Het is heel aantrekkelijk zo’n loonstijging.

Opmerkelijk genoeg kreeg ik van onze mbo-leden geen vragen of suggesties over de loonstijging in hun cao. Nee. Ik kreeg dit keer vragen en suggesties over een andere afspraak die gemaakt is in de cao Rijk. Namelijk dat medewerkers de mogelijkheid krijgen om hun studieschuld per jaar met 2.000 euro af te lossen vanuit het Individuele Keuzebudget (IKB).

Out of the box

Een prachtige afspraak! Wederom complimenten aan mijn collega. Het IKB is een systeem waarbij je jaarlijks een budget krijgt dat je kunt sparen, waarmee je verlof kunt kopen en verkopen en allerlei andere regelingen kunt financieren. En nu dus de mogelijkheid om er je studieschuld mee af te lossen. Een afspraak die ik zou willen bestempelen als ‘out of the box’ denken door vakbonden en werkgever. Dit soort moderne cao-afspraken moeten we wat mij betreft steeds vaker terugzien in de arbeidsvoorwaarden. Terecht dat mbo-leden vragen of we dat ook voor hun cao geregeld kunnen krijgen.

Studieschuld

In het mbo hebben wij helaas niet zo’n systeem als het IKB. Is het voor de toekomst een mogelijkheid? Wat mij betreft wel. Ik kan mij namelijk zomaar voorstellen dat iemand die afstudeert (met een hoge studieschuld) en een keuze moet maken voor een werkgever (en kijkt naar de bijbehorende cao) dan kiest voor een school of instelling die zulke mogelijkheden aanbiedt. Hiermee ben je als sector aantrekkelijk voor starters, die nu eenmaal hard nodig zijn in het onderwijs.

Groene afspraken

Als CNV proberen wij aan de cao-tafels te denken in moderne arbeidsvoorwaarden. Zo is er intern een groep ‘green rebels’ actief, die nadenkt over ‘groene’ afspraken die we kunnen maken in de cao’s. Bijvoorbeeld dat medewerkers hun huis kunnen verduurzamen met behulp van financiering door de werkgever. Niet iedereen kan namelijk ineens 6.000 euro ophoesten voor zonnepanelen.

Breed pakket

Een forse loonstijging maakt werken in het onderwijs wat mij betreft niet per se aanlokkelijk. Zeker, het is belangrijk in tijden van hoge inflatie, maar een aantrekkelijke sector betekent voor mij ook een breed pakket aan arbeidsvoorwaarden dat jong én oud uitnodigt om voor dit werk te kiezen. Zoals de afspraken, gemaakt voor de cao Rijk, gericht op jongeren met studieschulden. Lukt het om binnen de cao mbo een dergelijke afspraak te maken? Ik hoop van wel. Want we weten allemaal hoe hard we onderwijspersoneel nodig hebben. Tot die tijd kijk ik met enige jaloezie naar collega Schnoor. Overigens, voor de oplettende tv-kijker, hij is deze maand ook te zien als kandidaat bij het tv-programma 2 voor 12.