‘Maatschappijleer verplicht vak in mbo’

De fracties van PvdA en CDA willen maatschappijleer een verplicht vak maken in het mbo. Het vak moet de leerlingen helpen ‘bij hun identiteitsontwikkeling en hen kritisch leren denken.’ Ton Heerts van de MBO Raad ziet er niets in.

Volgens PvdA en CDA worden veel jongeren geconfronteerd met gewelddadige ideologieën en radicalisering. ‘Dat verdient aandacht, discussie, tegenargumenten en een open gesprek’, stellen Mohammed Mohandis (PvdA) en Michel Rog (CDA) in een opinieartikel in Trouw. ‘Burgerschap mag geen bijzaak meer zijn in het mbo-onderwijs.’ Mbo’ers moeten minstens een jaar maatschappijleer krijgen van een bevoegde docent, ‘die niet wegloopt voor een moeilijk gesprek’ aldus Michel Rog (CDA) en Mohammed Mohandis (PvdA).

Reparatieonderwijs
Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, ziet niets in het plan. ‘Natuurlijk is kritisch denken een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten ontwikkelen. Dat is algemene vorming. Maar laat de politiek ophouden met het mbo steeds te zien als reparatieonderwijs voor wat er thuis, op straat, in de kinderopvang en het basis- en voortgezet onderwijs is misgegaan. Politici moeten echt stoppen met het imago van het mbo klein houden.’

Burgerschap
Heerts: ‘Er komen steeds meer verplichtingen vanuit de politiek voor het mbo. Deze Kamerleden zouden beter moeten weten, scholen zijn bezig met de implementatie van burgerschapslessen op het mbo.’ Volgens Heerts werkt het averechts wanneer de politiek opnieuw iets aan het mbo wil opleggen. ‘Het voortdurend bashen van het mbo zijn wij zat.’

Handreiking
Binnen het mbo is de laatste tijd inderdaad veel aandacht voor het onderwerp burgerschap. Nog onlangs werd een ‘Handreiking kritische denkvaardigheden‘ gepubliceerd. Volgens Rog en Mohandis worden de lessen burgerschap echter nu vooral verbonden aan het beroepenveld waar de student voor wordt opgeleid. Er moet volgens hen ook aandacht zijn voor het brede vak maatschappijleer.

Lees ook: Nieuwe eisen voor kritische denkvaardigheden