Oproep Mark Rutte: ‘Bezuinig niet op stageplekken!’

Werkgevers doen er verstandig aan om tijdens de crisis te blijven investeren in stageplekken en leerbanen. ‘Blijf investeren in jong talent, houd stageplekken overeind,’ aldus de oproep van minister-president Rutte bij de opening van het mbo-jaar.

De eregast tijdens de nationale opening van het mbo-schooljaar was deze keer niemand minder dan minister-president Mark Rutte. In zijn speech benadrukte Rutte dat de coronacrisis nog eens duidelijk heeft gemaakt dat vakmensen de samenleving draaiende houden. Veel van de zogenaamde ‘cruciale’ beroepen worden uitgevoerd door vakmensen met een mbo-opleiding. Het gaat dan natuurlijk om medewerkers in de zorg, maar ook om een beroepsgroep als de kappers. ‘Mijn  eigen kapsel was na een paar weken ontploft’, aldus een ontspannen, voor de gelegenheid stropdasloze minister-president.

Gildesysteem

Een belangrijk kenmerk van het mbo is, zo doceerde de minister-president, dat studenten het vak op de werkvloer leren. Volgens Rutte, zelf ongeveer 15 jaar geleden als staatssecretaris verantwoordelijk voor het mbo, is er wat dat betreft weinig veranderd sinds het middeleeuwse gildesysteem. Maar het leren op de werkvloer staat onder druk door de coronacrisis en de plicht om afstand te houden. Het is dan ook cruciaal dat stageplekken en leerbanen beschikbaar blijven. ‘Blijf investeren in jong talent, ga niet te snel snijden in stageplekken, anders kun je niet uit de crisis komen’, zo riep Rutte alle werkgevers in Nederland op.

Flexibiliteit

Rutte benadrukte dat de arbeidsmarktperspectieven voor jongeren met een mbo-opleiding nog steeds goed zijn. Als er een sector is die het even moeilijk heeft, zoals de luchtvaart of de horeca, kan het nodig zijn dat mensen zich omscholen. Die flexibiliteit mag van werknemers en studenten verwacht worden, aldus Rutte.

De nationale opening van het mbo-jaar vond dit jaar in Zwolle plaats. Het volledige programma is hier terug te zien.

Foto: Joep van Aert